Sare cu susan Gomashio reteta de condiment japonez

Sare cu susan Gomashio

5 min

simplu

1 portii

Sare cu susan Gomashio. Cum se prepara Gomasio. Ce este Gomasio.

Gomashio sau Gomasio este un amestec de condimente, popular in Japonia, care contine seminte de susan si sare. Se presara, mai ales, peste orez, dar si peste salate, cartofi prajiti, paste, legume si chiar si porumb fiert. Se mai foloseste si la rulourile de sushi, dar si la supe.
Mai exista si varianta cu nori, care este extrem de populara si se adauga peste orez simplu, la aburi.

Traditional, se folosesc 15 parti susan si 1 de sare, dar se poate schimba cantitatea dupa gustul fiecaruia.Modul de preparare este extrem de simplu si recomand sa nu faceti prea mult.

Semintele de susan au beneficii nutritionale – au un continut ridicat de ulei, proteine si amino acizi. Contin calciu, fier si vitaminele B1 si B2. Semintele crude sunt dificil de digerat si este preferat sa fie prajite inainte de a fi folosite. Sunt nelipsite din bucataria japoneza.

Cum se prajesc semintele de susan?

De preferat a se praji chiar inainte de a fi folosite.
Se pune o tigaie mica pe foc si cand s-a infierbantat se adauga semintele de susan. Se prajesc la foc mediu, amestecand continuu, pentru 30 de secunde pana la 1 minut, pana cand incepe sa li se schimbe culoarea.
Pentru a obtine mai multa aroma, se piseaza in mojar.

Cum se pastreaza semintele de susan?
Se pastreaza si cateva luni daca sunt puse intr-un recipient ermetic sau o punga cu fermoar, intr-un loc uscat, departe de razele soarelui.

Ingrediente sare cu susan Gomashio

– seminte de susan
– sare

Mod de preparare reteta

Se pune o tigaie uscata pe foc si se infierbanteaza.
Se adauga semintele de susan si se prajesc pana isi schimba culoarea. Dureaza cam 30-60 de secunde, avand grija sa nu se arda. Se lasa deoparte sa se raceasca. Recomand sa nu se raceasca in tigaie, aceasta fiind fierbinte, semintele se vor praji in continuare si exista riscul de a se arde.

sare cu susan gomashio

Dupa ce s-au racit, se piseaza intr-un mojar cu sarea sau intr-un robot.

Sare cu susan Gomashio

Se pastreaza in cutii sau borcane inchise ermetic.

Sare de susan Gomashio

Se foloseste cu orez, la sushi, peste legume sau la supe, dar si pentru presarat deasupra.

Sare cu susan Gomashio

Recomand si aceste retete din bucataria japoneza:

Snitel japonez Tonkatsu

Supa japoneza Ramen

Supa japoneza Ramen

Pui Teriyaki reteta japoneza

pui teriyaki

Supa miso cu tofu reteta traditionala din bucataria japoneza

supa miso cu tofu

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.