Cocos la ceaun cu mamaliga si usturoi
Cocos la ceaun. Retete cu carne de cocos. Din retetele bunicii. Carne de cocos la ceaun.
Cand am gustat mancarea, primul gand a fost „Cine sta la sat si se cere la oras, nu stie ce are-n mana!” Nici nu mai trebuie sa va explic ca nu exista termen de comparatie intre carnea de la curte si cea din supermarket.
Reteta de fata este una extrem de simpla, fara condimente sofisticate, doar cu putina sare. Se prepara asa cum o faceau bunicile noastre, caci eu cred ca in bucataria lor am mancat prima oara aceasta mancare. Servita cu mamaliga si mujdei, satisface si pe cei mai pretentiosi.
N-o sa va povestesc si despre cum am parlit si curatat cocosul, poate o voi face intr-un viitor articol. Pana atunci, am mai ochit o reteta pe care s-o incerc.
Ingrediente:
un cocos
o lingura de ulei
apa
1 lingurita de sare
Pentru mamaliga:
500 ml apa
100 gr malai
1 lingurita de sare
Pentru mujdei:
8 catei de usturoi
4-5 linguri de ulei
sare, dupa gust
Mod de preparare reteta cocos la ceaun
Se pregatesc ingredientele.
Cocosul se taie in bucati, care se pun intr-un ceaun sau o oala de fonta.
Se adauga o lingura de ulei. Carnea se rumeneste si se intoarce pe cealalta parte, la foc mediu.
Se adauga o ceasca de apa, se pune capacul si se da la foc mic.
Cand scade apa, se mai adauga o ceasca si tot asa pana cand carnea este frageda.
Dupa ce scade tot lichidul si cocosul este fraged, se ia jos capacul si se lasa carnea sa se rumeneasca.
Mamaliga:
Se pune apa la fiert cu o lingurita de sare.
Cand incepe sa fiarba, se adauga faina de malai in ploaie.
Se amesteca cu un tel, ca sa nu se formeze cocoloase.
Se lasa pe foc pana cand mamaliga incepe sa se desprinda de pe margine.
Se rastoarna pe un fund de lemn.
Mujdei:
Usturoiul se curata si se zdrobeste.
Se amesteca cu sarea si uleiul, adaugand cate o lingura si amestecand, pana se formeaza o pasta.
Se adauga 4 linguri de apa rece si se amesteca.
Carnea de cocos se scoate pe un platou si se serveste cu mamaliga si mujdei.
Pofta buna!
Recomand si aceste retete:
Pulpe de pui intregi la cuptor cu lamaie si usturoi