Bucte cu gem – reteta simpla si gustoasa a copilariei
Bucte cu gem. Reteta bucte pufoase Bucte traditionale cu gem. Desert cu gem. Bucte dospite. Reteta simpla bucte. Bucte pentru familie.
Imi place sa rasfoiesc caiete si carti cu retete si de cate ori prind vreunul in mana, imi si pregatesc foaia si pixul sa notez retete noi. Uite asa m-am ales cu noua reteta de bucte cu gem, o reteta din caietul unei bucatarese, o reteta ungureasca pe care am incercat-o cu cateva ocazii si de fiecare data am avut niste bucte foarte delicioase.
Buctele cu gem sunt printre cele mai iubite deserturi traditionale, perfecte pentru momentele in care iti doresti ceva dulce, pufos si aromat. Cu un aluat moale, care se topeste in gura, si umplutura delicioasa de gem, aceste bucte sunt ideale pentru orice ocazie – de la mesele festive, pana la gustarile de dupa-amiaza alaturi de o ceasca de ceai.
Buctele sunt niste chifle dulci, preparate dintr-un aluat dospit si umplute cu gem sau alte umpluturi, precum nuca, ciocolata sau branza dulce. Acestea au o crusta aurie si pufoasa, fiind potrivite atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Pe langa gustul lor minunat, buctele sunt usor de preparat si foarte versatile. Le poti personaliza cu gemul tau preferat – fie ca este gem de prune, caise, fructe de padure sau orice alta varianta.
Sfaturi utile pentru bucte perfecte
Gemul trebuie sa fie mai gros pentru a nu curge in timpul coacerii.
Lasa aluatul sa dospeasca suficient pentru a obtine bucte pufoase.
Nu deschide cuptorul in timpul coacerii pentru a evita pierderea volumului.
Incercati si reteta de placinta creata.
Ingrediente Bucte cu gem
450 g faina
50 g untura
2 linguri de zahar
20 g drojdie
2 galbenusuri
200 ml lapte caldut
1/4 lingurita sare
un borcan de gem de gutui
Mod de preparare reteta Bucte cu gem
Preparam maia din 100 ml lapte, o lingura de zahar si drojdia lichefiata. Lasam deoparte 5 minute.
Punem faina intr-un bol adanc, adaugam maiaua, restul de lapte si zahar, galbenusurile, untura si framantam un aluat omogen. Adaugam si sarea si continuam sa framantam. Vom obtine un aluat elastic, ce nu se va lipi de maini.
Lasam aluatul intr-un loc ferit de curent, pana se dubleaza ca marime. Obisnuiesc sa acopar bolul cu un prosop umed si il las la dospit in cuptorul cu microunde.
Dupa ce s-a dublat ca marime, intindem aluatul cu sucitorul pe masa de lucru pe care am presarat faina. Grosimea sa fie cam de o jumatate de cm. Taiem aluatul in 12 dreptunghiuri de marime egala.
Vom pune gem in fiecare dintre ele.
Impaturim capetele, apoi rulam.
Punem fiecare bucta in tava, cu partea impaturita in jos. Lasam spatiu intre ele, deoarece vor mai creste in cuptor.
Lasam tava deoparte cam 10 minute, ca sa mai creasca buctele. Preincalzim cuptorul.
Inainte de a le pune la cuptor, le putem unge cu un galbenus de ou.
Dam tava la cuptor si le coacem pana sunt rumene.
Le scoatem si le lasam sa se raceasca.
Buctele cu gem sunt usor de pregatit si iti ofera un desert versatil, potrivit pentru orice moment al zilei. Gustul lor autentic si textura pufoasa ii vor cuceri pe cei dragi, fiind perfecte pentru o masa in familie sau pentru a impresiona musafirii.
RECOMAND SI ACESTE RETETE:
Placinta cu mere si aluat fraged cu unt reteta clasica
Batoane cu mac si lapte reteta delicioasa a copilariei
4 comentarii
LAVINIA
Bun gasit! foarte practica reteta ta! As vrea sa te rog sa imi spui cu ce alte umpluturi s-ar mai preta aceasta coca.
Multumesc si te urmaresc cu interes! Numai bine!
Mitinita
Ma bucur ca iti sunt de ajutor si ca ma urmaresti si iti multumesc. Eu as folosi orice umplutura dulce, cred ca ar merge si nuca sau mac cu zahar, nuca de cocos cu ciocolata, crema de ciocolata, doar sa nu fie in stare lichida sau sa fie bine inchise buctele. Cu siguranta le voi incerca si cu ciocolata si revin cu impresii.
Amonra
Bună ziua, untura se poate inlocui cu ulei?
Mitinita
Banuiesc ca se poate, dar nu stiu ce cantitate ar fi nevoie. Se mai poate inlocui si cu unt.