
Vegeta de casa
Vegeta de casa Cum sa prepari vegeta acasa Vegeta fara conservanti
Stim ca unele amestecuri de condimente din comert contin prea multe chimicale si sare, de aceea este de preferat sa ni le facem noi. Aici va voi arata am pregatit eu vegeta, fara chimicale, fara sare si fara conservant.
Un amestec aromat unde chiar simti legumele si care da savoare mancarurilor.
La reteta de vegeta puteti adauga legumele preferate, le puteti usca la soare, dar si la cuptor, la foc mic si cu usa intredeschisa.
Se poate pastra in pungi de panza sau de hartie, mai ales daca aveti bucati mai mari sau intr-un borcan cu capac care se infileteaza.
Recomand si reteta de Rosii la borcan
Ingrediente Vegeta de casa
dovlecei
morcovi
ardei verzi
ardei kapia
coji de rosii
fasole verde
patrunjel
leustean
Mod de preparare reteta
Se taie toate legumele spalate si uscate in fasii subtiri. Am folosit un curatator de legume pentru feliat morcovii si dovleceii si am folosit si coaja, am lasat si tulpinile la patrunjel si leustean.
Se tin la soare cateva zile pana s-au uscat bine. Uneori se usuca intr-o zi, uneori mai dureaza. Am folosit o tava mai veche din metal. Daca noptile sunt prea racoroase, se aduce inauntru.
Dupa ce s-au uscat se dau prin robot si se maruntesc.
Se pot usca si in cuptor, la foc foarte mic si cu usa intredeschisa. Dureaza cateva ore.
Incercati si voi


28 comentarii
Amoush
minunat! nu folosesc varianta comerciala, din cauza sarii si a adaosului de E-uri, dar reteta ta e bestiala! sper sa-mi fac curaj si sa incerc, macar la cuptor!
felicitari si pupici
Mitinita
Amoush,nu ma gandeam sa fie atat de usor…acum incerc din rasputeri sa maresc productia,ca acusi vine frigul. Macar la anul stiu sa incep din timp.
pansy
nu folosesc vegeta,dar mai ca m-as apuca si eu sa-mi fac! super idee!
Mitinita
pansy,daca ai soare profita de el cat se mai poate. are un miros divin condimentul asta
Reeni
Your sun-dried veggie mix is such a great idea! I just bought a dehydrator and this would be great to make in it.
Antonina
Ei asta da reteta!! sa ne ferim de e-uri! bravos.. Mama mai facea in trecut.. dar cei drept eu n-am facut pana acum. Dar nici nu folosesc vegeta sau delikat! O sa o fac cu siguranta.. Dar Miti, e vreun bai daca le usuc in cuptor? O sa incerc sa le pun in balcon la uscat.. dar nu prea imi intra soarele acolo decat pe reprize.. Pupici
Mitinita
Reeni,you’re a lucky one…this way you could make your mix anytime. And so many other
Mitinita
anto,de obicei stiu ca se usuca la cuptor,dar cum chiar imi bate soarele toata ziua era chiar pacat sa nu incerc.Sa-mi spui cum ti-a iesit! O saptamana super
Licuta Marin
O reteta excelenta!!! Din pacate duc lipsa de timp si nu mai am deloc rabdare… Dar recunosc ca este mult mai sanatoasa decat cea cumparata! Pup!
Cristina
Reteta excelenta, iar prezentarea este de nota 10+! Felicitari!!!
Anonymous
Lucia sant…acum ma apuc de treaba,fac azi reteta ta dar fara dovlecei ,am sa o fac in cuptor si cand se usuca destul de bine voi mai face o tura cu de toate. Iti spun ce va iesi !!! am curatat vre-o 10 morcovi si 4 pastarnaci si 2 ardei,atat am avut in casa!! Te pup !
Mitinita
Licuta,tocmai am pus la ciorba si incerc si in pilaf. Stii ca nici eu nu stau bine cu rabdarea,de aceea mi-ar fi mai greu la cuptor.Pup si eu
Mitinita
Cristina,imi place si mie cum a iesit,mai ales ca eu n-am mai vazut astfel de vegeta.Multumesc ptr nota
Mitinita
Lucia,te-am pus pe treaba:)) Sa-mi spui cum iese la cuptor si poti sa pui si verdeturi. Am incercat si eu sucul de trandafiri,tare bun a fost.Pup
Anonymous
Tot eu Lucia….hii.,hii,…aveti si voi Soare,e cald la voi !!!??????ai avut trandafiri,hiii,hi ???asa-i ca- i super mai ales de la frigi???puuup 3 fete !!
Anonymous
hiii,hii sant distrata- Lucia- cred ca demult ti-am mai spus ,eu usuc tot felul de frunze,de leustean,telina,marar,patrunjel,menta,busuioc…etc.,…si apoi le macin in masina de cafea ,e super,acum voi amesteca reteta ta cu a mea,adica 2in 1,va fii mai mult decat super !!
Mitinita
Am adus trandafiri de la matusa mea,acum imi dau seama ca ar fi trebuit sa fie toti rosii,pentru o culoare mai pronuntata.Chiar ca e bun!
Azi am facut un pilaf cu vegeta mea si mi-a placut cum a iesit.
Cora
Hiiii! Ce fain arata! Eu nu folosesc vegeta, dar din asta de la tine as vrea!:)Pup
Mitinita
Cora,mai am putin si imi trebuie aparat de deshidratat ca se gata soarele
Mitinita
Ruxy,miroase atat de bine,daca aveam o rasnita de cafea o marunteam si mai mult,era buna de presarat si in loc de sare.
Mitinita
preluat de pe email,cu aprobarea Luciei:
„sant incantata de rezultat,maine mai fac ,vreau sa pun telina si patrunjel radacina, am facut azi din vreo 10 morcovi ,plus pastarnac,ceva ardei si ceva frunze,sotul le-a dat prin masina de cafea cand s-au uscat si mi-a-au rezultat 5-6 linguri de vegeta,au un miros si -un gust extraordinar -adevarat- !!!,le-am uscat in cuptor cu usa intre-deschisa,intr-adevar ,cateva ore !! de aseara cand am vazut pe blogul tau ,reteta,numai la ea m-am gandit,dar n-am crezut ca va fii net superioara a tot ceea ce stiam eu din comert,,stii deja ca eu nu mai folosesc vegeta din comert de 5-6 ani !!!va pup !!”
din seria vazut – prestat:))
mihaela
interesanta vegeta ta, la anul poate incerc si eu ca soare am in balcon cat cupriede
Alice
deci…vreau sa fac si eu…
si doar ii curat cu un curatator din ala de legume si ii pun la uscat in balcon la soare? doar atit?
si in cuptor cum se fac? ii pun intr-o tava si dau foc la mic?
si…apoi le risnesti?
m-as apuca si eu acu pe ultima suta de metri, macar putintica sa fac
Mitinita
mihaela,daca mai vrei sa profiti de legumele din piata poti incerca la cuptor.
Mitinita
Scuze Alice,numai acum am vazut comentariul. Exact asa trebuie facut cum ai scris,n-am avut rasnita,dar le-am dat prin mixer si apoi le-am macinat prin mojar.
mihaela
am uscat si eu cateva legume, arata bine si urmeaza sa le dau prin rasnita
Mitinita
ma bucur ca a prins ideea de vegeta de casa.mihaela,cred ca o sa-ti placa si tie gustul.
coco
Vreauuuu…:)