pogacele cu cascaval
Aluaturi,  Aluaturi sarate,  Mic Dejun,  Paste,  Pentru copii,  Retete romanesti

Pogacele cu cascaval reteta traditionala ardeleneasca

Pogacele cu cascaval. Retete rapide de aperitive. Aperitive rapide. Reteta pogaci. Reteta pogacele. Pogacele ardelenesti.

Pogacelele cu cascaval sunt gustari delicioase, fragede si aromate, perfecte pentru orice ocazie. Aceste mici delicii sarate sunt ideale alaturi de o cana de ceai sau ca aperitiv la mese festive. Reteta lor simpla, dar versatila, permite multiple variatii, astfel incat fiecare sa poata adapta pogacelele dupa preferinte.

Sunt gustari ideale pentru orice moment al zilei, fie ca sunt servite la micul dejun, la petreceri sau ca o gustare alaturi de un pahar de vin.

Daca vrei sa incerci o reteta traditionala cu o nota personala, poti experimenta cu diverse tipuri de branzeturi si condimente pentru a crea varianta perfecta pentru gustul tau.

Originea Pogacelelor

Pogacelele isi au originea in bucataria central-europeana, fiind inspirate din retetele unguresti de pogácsa. Aceste produse de patiserie sunt populare in Ungaria, Romania, Serbia si alte tari din regiune, fiecare cultura avand propria interpretare. In Romania, pogacelele sunt adesea pregatite cu branza sarata, cascaval sau untura, pentru a obtine o textura frageda si un gust intens.

Variatii ale pogacelelor cu cascaval

Desi reteta traditionala presupune folosirea cascavalului, exista numeroase variante:

Pogacele cu untura sau cu jumari– pentru un aluat mai fraged si o savoare autentica.

Pogacele cu branza – inlocuirea cascavalului cu telemea sau branza de burduf pentru un gust mai puternic.

Pogacele cu iaurt – pentru un aluat mai pufos si usor.

Pogacele cu chimen sau susan – pentru un plus de aroma si textura.

Pogacele cu smantana – o varianta mai fina si mai cremoasa.

Sfaturi utile:

Personalizare: Poti adauga ierburi aromatice sau condimente in aluat pentru un plus de gust.
Foloseste ingrediente reci, mai ales untul sau untura, pentru un aluat fraged.Lasa aluatul la odihnit in frigider pentru cel putin 30 de minute inainte de intindere.Coace-le la temperatura potrivita (180-200°C) pentru a obtine o textura aerata si o crusta aurie.

Foloseste cascaval maturat pentru un gust mai intens si o aroma mai placuta.

Ingrediente pogacele cu cascaval

350 gr faina,cernuta

130 ml lapte caldut
50 ml de ulei vegetal
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
1 cub de drojdie proaspata (25 gr)
1 galbenus de ou
200 gr cascaval
1/2 lingurita sare
1 albus de la ou (ptr uns)

Mod de preparare reteta pogacele cu cascaval

Se pregatesc ingredientele. Se da cascavalul pe razatoare.
In laptele caldut se adauga drojdia si zaharul. Se lasa deoparte 5 minute, apoi se adauga faina, uleiul, sarea, 150 gr de cascaval ras si galbenusul de ou, si se framanta un aluat elastic. Se pune aluatul deoparte, intr-un loc ferit de curent (eu il pun in cuptorul cu microunde).
Dupa ce aluatul s-a dublat ca volum,  intindem o foaie de 1 cm pe o suprafata de lucru pe care am presarat faina. O impaturim, iar o intindem si iar o impaturim.Trebuie sa fie impaturita de trei ori , ca sa iasa straturile.
Intindem o foaie de 1 cm si taiem pogacele cu o forma rotunda de fursecuri sau cu un pahar.
Punem pogacelele in tava si le lasam inca 15 minute sa creasca.
Ungem fiecare pogacea cu albus de ou batut si presaram restul de cascaval ras.
Introducem tava in cuptorul preincalzit si le coacem cam 25 de minute sau pana cand se rumenesc deasupra.

Pogacele cu cascaval sunt o alegere excelenta pentru a impresiona invitatii sau pentru a te rasfata pe tine si familia ta. Incearca aceasta reteta simpla si bucura-te de aroma lor irezistibila!

RECOMAND SI ACESTE RETETE:

Pogacele cu branza reteta traditionala ardeleneasca

Langosi cu cartofi reteta secuiasca

langosi cu cartofi reteta secuiasca

17 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.