
Balmos ardelenesc
Balmos ardelenesc Ce este balmosul? Reteta ciobaneasca de balmos.
M-am gandit sa va povestesc despre o mancare traditionala romaneasca care imi este tare draga – balmosul ardelenesc.
Este un preparat traditional romanesc si are numeroase variante, in functia de zone. In unele parti se amesteca cu unt, pe cand in altele cu smantana si cas.
De obicei, aceasta reteta se prepara cu lapte degresat, jantuiala, rezultat in urma prepararii untului, care se lasa la acrit 1-2 zile. Fiind mai greu de obtinut, l-am preparat cu lapte.
Pentru cei care nu stiti, balmosul este un preparat specific zonei Transilvaniei, care se face din mamaliga si branza. Ei bine, va spun eu, nu exista ceva mai delicios si mai usor de facut decat balmosul. Mai ales cand ai pofta de ceva savuros si nu ai mult timp la dispozitie pentru gatit.
Ce trebuie sa stii este ca exista mai multe variante de balmos, dar eu va voi impartasi reteta mea preferata. Asadar, iata de ce ai nevoie: malai, branza, lapte si smantana.
Mai intai, se face mamaliga. Malaiul se pune la fiert cu laptele, amestecand incontinuu pana cand devine o pasta groasa.
Cand mamaliga este gata, se ia de pe foc si se amesteca cu branza si smantana. Bineinteles, fiecare foloseste branza preferata. Unii prefera telemea, altii mai sarata, dar mie imi place cel mai mult casul. Mixati ingredientele pana cand obtineti o compozitie omogena.
Folosind aceasta reteta, te asigur ca vei savura un balmos absolut delicios. Ma gandesc cu drag la aceste preparate traditionale care ne aduc aminte de copilarie si de familia noastra.
Sunt convinsa ca fiecare dintre noi are o reteta de balmos care i-a fost transmisa de catre bunici sau parinti.
In final, sper ca v-am convins sa incercati si voi reteta mea de balmos ardelenesc si sa va bucurati de o masa delicioasa si reconfortanta. Pofta buna si va astept cu drag comentarii despre cum v-a iesit balmosul vostru!
Ingrediente:
300 gr faina de malai
1 litru de lapte
1 cana de smantana
1 cana de cas framantat cu sare
Sare, dupa gust
Mod de preparare reteta balmos ardelenesc:
Se pregatesc ingredientele.
Se pune laptele la fiert, cu sare dupa gust.
Cand incepe sa clocoteasca, se toarna faina de malai.
Se amesteca cu o lingura de lemn sau cu un facalet.
Se adauga casul framantat si smantana.
Se amesteca si se serveste cald, cu smantana.
Recomand si aceste retete:
Langosi cu cartofi reteta secuiasca

