Gatesc romaneste: Varza a la Cluj – Sauerkraut a la Cluj
For English version scroll down
Luati o piatra in gura ca am gatit romaneste! Asta ca sa vedeti ce face prietenia din om si ce am facut pentru draga de Alice care gazduieste „Lunea Gateste Romaneste”, desi in cazul meu putea sa se numeasca si „2012 Gateste Romaneste”. Mi-a placut ca m-a invitat si in jurul zilei de Valentine’s, parca se potriveste cu „afinitatea” mea pentru aceasta sarbatoare,o consider una comerciala si atat,deci o reteta care nu emana a dragoste era numai buna.
Sursa mea de inspiratie a fost Radu Anton Roman,care o numeste „varza clujeasca” . Pentru cine nu cunoaste acest fel de mancare il las pe el sa v-o descrie. „Miroase de te innebuneste! E inconfundabila,culorile stinse,straturile de carne,pana si felul in care sta lingura rezemata de un bulgare auriu de varza,totul se repeta,identic,de decenii.”
Reteta am facut-o pe gustul meu,deci am lasat deoparte untura si am mai scazut din cantitatea de carne de porc si am lasat mana libera la marar si cimbru.
Alice , multumesc pentru invitatie!
Ingrediente:
1 varza murata,de marime medie
0,5 kg carne tocata de porc
1 ceasca de orez
1 ceapa mare,taiata cubulete
marar si cimbru uscat
smantana
sare si piper negru proaspat macinat
Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei,apoi adaugam carnea tocata si putina sare.
Se spala,curata si desareaza (daca e nevoie) varza si se taie in fasii subtiri (sa recunoastem ca ale mele sunt cam grosolane,dar cum era prima oara sunt scuzata). Varza se pune la calit si adaugam o ceasca de apa fierbinte peste.
Fierbem putin orezul in apa sarata sau il „inflorim”dupa cum spune Radu Anton Roman.
Amestecam carnea,orezul „inflorit”,condimentele si niste smantana.
Ungem oala -eu am folosit una de fonta – cu un strat de smantana apoi adaugam pe rand varza calita +smantana+amestec orez si tot asa ,terminand cu un strat de varza si smantana.
Se da oala la cuptor si se coace cam o jumatate de ora. Eu nu prea am mai asteptat sa se raceasca si sa se aseze straturile,de unde atata rabdare.
Se serveste cu o lingura de smantana.
Sauerkraut a la Cluj
Finally, I get to present you a Romanian dish and not any ,but my favorite one. Just to be able to make an idea about it,let me just say that it’s kind of unwrapped saurkraut cabbage rolls. It’s a Transylvanian dish, comes from Cluj Napoca, a university town.
Ingredients:
1 medium sauerkraut
0,5 kg grounded pork
1 big onion,diced
1/2 cup rice
sourcream
dried dill and thyme
salt and freshly grounded pepper
Saute the onion in one tablespoon oil. Add the grounded pork and a little salt.
Wash the sauerkraut and slice it thinly. Saute and add 1/2 cup boiling water to soften.
Boil briefly the rice in salty water. Mix the rice, meat ,spices and some sour cream.
Spread sour cream all over the baking dish and start adding the layers,start with saurkraut+sour cream+rice,meat mixture and continue finishing with a layer of sauerkraut topped with sour cream.
Bake for about 30 minutes and serve with sour cream.
16 comentarii
liana
Ce bine ca n-ai facut-o in forma de inimioara :)) :)) :)) (cam ca tine zic si eu despre bietul Valentin)
Mitinita
Nu puteam sa pun si eu smantana in forma de inimioara:))
Top Cuisine avec Lavi
Cat de bine arata!!!!!!!
Mitinita
Fiind vorba de o reteta romaneasca, e un mare compliment:)
Corina
Buna mancarica ai facut! Pupici
Mitinita
Pai,asa ca-n Ardeal .Puszi
pansy
Ba sa stii ca emana a dragoste de varza ! Nici eu nu sunt o fana a acestei sarbatori,dar uite ca a prins la tineri grozav.si la urma urmei,cred ca nici o sarbatoare cu cadouri nu poate fi ceva neplacut.Ca sfatul Valentin tot a existat si fapte bune a facut.asa ca eu,pana la urma nu vad de ce n-ar fi celebrat,chiar daca este catolic.Atata doar ca nici mie nu-mi place inflatia de inimioare roz si rosii.ca sa nu mai zic de expresia lor culinara,desi marturisesc ca am facut si eu niste cupcake-uri in forma de inima,cu zmeura,pentru ca am primit anul trecut cadou nistre forme de silicon.Le-am incercat pentru ca aveam o reteta pe care vroiam s-o incerc.Dar marturisesc ca intentia mea era sa fac in ele piftie de porc grasa !!!!!noroc ca nu am avut ce-mi trebuia,ca va omoram!
Mitinita
deci varza=dragoste:)) eu tare as fi vrut sa vad piftia aia in forma de inimioara:))))
Licuta Marin
mmm, buna tare varzica!!Pupici!
Mitinita
sarmale despuiate,nu:))
Alice
Multumesc darga mea pt tot…si super buna varza ta. pup cu drag!
Mitinita
Si uite asa ai reusit sa ma faci sa gatesc romaneste:)) multumesc ptr invitatie.Pup
Cristina
Si mi eimi place ffff mult!!!
Mitinita
thumbs up!!!
maria mihalache
Imi plac mancarurile noastre.
Pup cu drag!
Mitinita
Stiu ,stiu.Pup