Articole culinare

Tajina de pui cu lamai murate – Chicken tajine with preserved lemons

For English version scroll down


Daca m-ati crezut in stare numai de fix pixuri v-ati inselat! Va prezint aici o reteta care a durat 3 saptamani:))) Oare cand or aparea si emoticoanele pe blogspot sa mai pun si eu un ranjet din cand in cand. Bineinteles ca n-am stat trei saptamani in bucatarie langa oale,dar atata a durat muratul lamailor.
Cu reteta aceasta particip la concursul BLOGGOSPODINA ,de pe siteul Laurei Laurentiu si cum prima retete ptr concurs a fost cea de Kataif,mi-am zis sa gasesc ceva in tema si o reteta complexa potrivita unui concurs jurizat (da, e un concurs bazat numai pe jurizare,). De parca nu puteam sa va zic ca de mult timp planuiam  sa fac o tajina si si mai demult ochisem  lamaile murate. Reteta ii apartine Laurei si a fost alegerea mea pentru a doua parte a concursului si anume de a gati una din retetele ei. Nu a fost o sarcina prea usoara,are multe reteta super.Va puteti convinge daca ii vizitati siteul: http://www.retetecalamama.ro/. Aici gasiti reteta de Lamai murate si de Tajine de pui cu lamai murate.
A trebuit sa o adaptez putin, 10 cm de ghimbir mi s-a parut cam mult,mai ales ptr maruntelele mele,asa ca am folosit 2cm,iar cum o tajina nu am am folosit oala cu presiune.
Putin despre aceasta reteta: daca va place aroma de lamaie in amestec cu sofran cu siguranta o sa fie pe placul vostru! Arome mult intalnite in mancarurile persane,deci eu eram deja familiara cu acest gust si n-am avut nici o reticenta sa-l incerc. Sofranul trebuie sa fie de calitate si nu un inlocuitor, aroma sofranului este de neinlocuit. Cam scump din pacate,dar merita toti banii. Sper ca v-am facut si voua pofta si o sa incercati. O sa faceti senzatie cu un asemenea fel de mancare!

Ingrediente:
Ptr lamai murate
3 lamai
3 lingurite de sare de mare (cate una pentru fiecare lamaie)
1 borcan
apa fiarta si racita

Se spala bine si se sterilizeaza borcanul.
Lamaile se sterg bine si se spala cu putin detergent ptr a scapa de ceara si substantele de pe coaja.
Se sterg bine si se taie in patru fiecare lamaie,avand grija sa nu taiati pana la capat.
Se pune o lingurita de sare in despicatura.( Am reusit sa pierd pozele,cred ca le-am sters de pe aparat inainte de a le downloada).
Se pun in borcan. Eu am folosit un borcan mai lunguiet si subtire unde au incaput perfect cele trei lamai.
Se toarna apa peste si se mai poate stoarce o jumatate de lamaie peste. La mine nu a fost nevoie ca a trebuit sa inghesui lamaile si s-au stors putin.
Aveti grija sa nu ramana bule de aer,am folosit un betisor pentru a am asigura ca nu ramane intre nici o bula.
Se inchide borcanul cu capacul si se pune la loc racoros si ferit de soare (camara la mine) pentru trei saptamani.

Tajina
1 kg de pulpe (am folosit 5 pulpe superioare)
3 cepe mijlocii
2 catei de usturoi
2 cm de ghimbir (am folosit congelat)
1/2 lingurita de ghimbir pudra
1 lingurita de coriandru macinat
2 lamai murate
100 gr masline (n-am avut verzi cum specifica reteta)
5 linguri de masline extra virgin
sofran,un pliculet de 0,25 gr
500 ml apa clocotita
sare,piper
coriandru proaspat (am folosit congelat)
1/2 lamaie

Se spala si se curata pulpele de piele.
Se taie ceapa in patru si se feliaza. Se taie si usturoiul in felii subtiri.
Se adauga uleiul in oala cu presiune sau orice oala daca nu aveti tajina sau kukta,cum ii zice la noi oalei cu presiune.
Cand s-a infierbantat se adauga bucatile de carne de pui.

Intre timp se da ghimbirul pe razatoare,nu trebuie decojit. Eu mereu imi congelez ghimbirul,il spal si il usuc cu un prosop de bucatarie de unica folosinta.

Se macina si coriandrul. Am adaugat in rasnita ,pe langa coriandru,si niste piper,bucati de usturoi si  sare grunjoasa.

Si se pregateste sofranul. Luati apa clocotinda si puneti continutul plicului de sofran in ea.Eu am folosit sofran pudra,daca il aveti in forma naturala il puteti pisa putin. Aproape instantaneu ,apa se va colora.

Se adauga la pui,ghimbirul,coriandrul macinat,piperul,sarea,ceapa,usturoiul.
Dupa ce s-au calit putin se adauga si apa cu sofran si lamaile care in prelabil au fost feliate.
Se inchide capacul kuktei si se lasa cam 45 de minute din momentul in care incepe sa fluiere.
Dupa ce au trecut cele trei sferturi de ora,se ia kukta de pe foc,se ridica supapa de la oala cu presiune si cand a iesit tot aburul se scoate capacul.
Se adauga sucul de la lamaie(puneti dupa gust) si maslinele. 

Tot acum se poate adauga si coriandrul tocat.

Se acopera cu capacul,se inchide supapa si se lasa vreo 10 minute sa stea sub abur.

Pentru cuscus: (cantitatile ptr o persoana)
O ceasca cu cuscus
O ceasca si jumatate de apa clocotinda
zaahtar,pentru deasupra

Aici va prezint metoda mea de a face cuscusul.
Se pune cuscusul intr-un bol.

Se adauga apa clocotinda.

Dupa ce apa e absorbita se amesteca cu furculita. Se repeta procesul din cand in cand in urmatoarele 5 minute.
Inainte de a servi se presara cu zaahtar.
Va poftesc la masa cu mult drag! Un ceai de menta marocan e perfect pentru o asemenea mancarica!
Have you ever tried preserved lemons? If you’re a fan of lemons,you’ll love this dish! The combination of saffron and lemons is perfect and I’ve already known this from the many Persian dishes I’ve tried. It takes a little longer than most dishes,only because you have to wait three weeks for the lemons to pickle.
The lemons have to be quartered,watching out not to cut all the way down. Place a teaspoon of seasalt in each lemon and stash them in a jar. Fill it up with boiled and cooled water and place in a cool place for three weeks.
For the tajine itself you’ll be needing:
1 kg chicken thighs
3 medium onions,sliced
2 garlic cloves,chopped
2 cm ginger,grated
1/2 t powdered ginger
1 t ground coriander
2 preserved lemons

100 gr olives
5 T evoo
saffron
500 ml boiling water
salt and pepper
coriander leaves
juice of 1/2 lemon
I was kind of hoping that the photos above would speak by themselves.
I used a pressure cooker since I don’t own a tajine. It would be so cool to serve the dish straight from a tajine.
Lightly brown the cleaned and skinned chicken,add onion,garlic,spices and sliced lemons.
Add the saffron to boiling water and after the color changed add to the tajine.
I boiled it for 45 minutes in the pressure cooker,after I removed the lid I added the lemon juice,cilantro and olives and I covered it for another 10 minutes.
I served it with couscous sprinkled with zaahtar. Don’t forget a cup of Maroccan mint tea.

6 comentarii

  • Antonina

    Cu mare drag te invit sa raspunzi provocarii Dulce Romanie, pe care luna aceasta o gazduiesc pe blog-ul meu.. Ingredientele provocarii sunt menta si ciresele… 2 ingrediente pline de inspiratie, zic eu :). Multumesc anticipat Mitinita.. O zi frumoasa.

  • pansy

    cred ca ti-a iesit grozav.eu nu m-am incumetat din lene sa fac lamai murate,desi pare ca sunt grozave.eu am fost in maroc da,lamai murate n-am mancat si-mi pare rau.m-a intrigat faptul ca ai folosit oala cu presiune,pen’ca tajina e un fel de mancare ce se prepara la foc mic,mic,indiferent daca ai sau nu vasul cu pricina .am si eu o reteta de tajina de pui cu legume pe care am facut-o si a iesit super buna.dar cred ca reteta asta sa si pretat la gatirea in vasul cu presiune.
    by the way,cataif-ul tau m-a dat pe spate cat de bine arata.il mananci din ochi.SUPER!!!

  • Mitinita

    Draga Pansy,eu n-am avut inca norocul sa ajung prin Maroc,dar vazusem de ceva timp ca exista si lamai murate si tot am vrut sa le incerc. Ma bucur nespus ca am facut-o,eu iubesc tot ce tine de lamai si eram deja familiara cu combinatia de sofran si lamai.A iesit bine la oala cu presiune,cum ies toate tocanitele si m-a impresionat ca n-au strambat deloc din nas maruntelele mele. Ma bucur ca ti-a placut kataiful,a fost prima mea incercare,e un desert super bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.