Cozonac cu nuca

cozonac cu nuca

150 min

mediu

4 portii

La romani, fie Paste, fie Craciun, cozonacul cu nuca nu lipseste de pe masa de sarbatoare. Spuneti si voi, ce poate fi mai bun decat un cozonac cu nuca, pufos si cu multa umplutura.
Mai stiti cozonacii pufosi pe care ii facea mama? Asa ies si acestia, de aceea va recomand sa incercati reteta de cozonac cu nuca.
Daca vreti sa faceti si altfel de cozonaci vedeti aici retete de cozonac, cozonac cu nuca si cacao, cozonac cu nutella si nuca de cocos, cozonac floare sau cozonac evantai cu mere.

Mod de preparare cozonac cu nuca

1 kg faina
600 ml lapte
200 gr zahar
4 galbenusuri
50 gr drojdie proaspata
50 gr unt topit
1 lingurita sare
1 lingurita esenta rom
Pentru umplutura
200 g nuca macinata
5 linguri cu zahar
75 ml lapte
1-2 linguri de cacao

Mod de preparare reteta cozonac cu nuca

Se prepara maia din drojdia lichefiata, 200 ml lapte si 2 linguri de zahar. Se lasa deoparte 5 minute.
Faina se pune intr-un bol adanc, se adauga drojdia, galbenusurile, laptele, coaja de lamaie, untul, zaharul si esenta de rom. Se framanta un aluat elastic. Daca mai e nevoie de faina, mai adaugati pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini. Se adauga sarea si se mai framanta putin.
Se lasa deoparte sa dospeasca si sa se dubleze ca marime, intr-un loc calduros si ferit de curent.
Aluatul se imparte in 4 bile de marime egala, cate 2 la fiecare cozonac.
Se amesteca ingredientele pentru umplutura.
Se ia o bila de aluat, se intinde cu sucitorul si se presara un sfert din amestecul de nuca. Se ruleaza. Se procedeaza la fel si cu cealalta bila si se impletesc impreuna.
Preparam si al doilea cozonac.
Lasam deoparte cam 15 minute ca sa mai creasca, ungem cu amestecul de galbenus cu lapte si le dam tavile la cuptorul preincalzit, mai intai la temperatura mare, apoi dam focul mai mic.
Cozonacii se coc cam o ora.
Se lasa sa se raceasca si se feliaza.

Incearca si tu cozonac cu nuca.

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *