Bucataria internationala

Orez iranian la aburi

 In limba persana orezului i se spune polow sau chelow. Sunt doua feluri de a face orez iranian: abkesh si kateh. Prima e metoda mai lunga, in care orezul se poate numara bob cu bob,iar a doua metoda mai usoara.

Reteta de orez iranian la aburi este pentru orez abkesh, care  e mai eleganta si care se serveste ca si garnitura pe langa tocanite, gratar,etc.
De obicei orez iranian la aburi se prepara cu basmati, dar se poate face si cu orez cu bobul lung.

Ingrediente orez iranian la aburi

500 gr orez cu bobul lung sau basmati
apa
sare
ulei

Mod de preparare orez iranian la aburi

Se spala orezul in doua ape si se lasa in apa cu sare cam o ora. Nu am mereu timp pentru asta,deci nu e obligatoriu.
Se pune orezul la fiert in multa apa cu sare pana e fiert al dente,sa fie inca putin tare la mijloc cand e muscat bobul de orez.
Se scoate orezul si se clateste.Se strecoara de apa.
Intr-o oala se adauga 2-4 linguri de ulei.Iraniencele adauga mult ulei,daca vreti mai mult e ok.Cateodata mai adaug felii rotunde de cartofi,ca sa obtin o crusta crocanta numita tadiq.
Se adauga orezul si se mai pune putin ulei deasupra.
Se acopera vasul si se da la foc mic cam 30 minute.

Prepara si tu orez iranian la aburi!

2 comentarii

  • Cristina

    Si sotul meu este iranian si tin minte cat am cautat reteta pe net, am gasit numai variante in engleza. Acum m-am experimentat, mi-am facut si eu blog cu mancaruri iraniene.
    Nici eu nu am facut niciodata sarmale, dar de asemenea am facut sushi si tot felul de chestii exotice care imi plac la nebunie.
    Felicitari pentru blog, este foarte interesant si este o buna sursa de inspiratie!

  • mitinita

    Lasa-mi te rog linkul la blogul tau. si eu din retetele in engleza ma inspir,dar uneori imi e lene sa traduc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.