
Mucenici muntenesti fierti reteta simpla pas cu pas
Mucenici muntenesti fierti. Reteta mucenici muntenesti. Mucenici traditionali. Mucenici 9 martie. Reteta traditionala mucenici. Desert mucenici muntenesti. Reteta mucenici cu nuci. Mucenici muntenesti de post. Preparare mucenici muntenesti. Mucenici reteta simpla. Reteta mucenici de cas. Mucenici pentru sarbatoarea 9 martie.
Mucenicii muntenesti fierti sunt o delicatesa traditionala, specifica regiunii Muntenia, care se pregateste de obicei pe 9 martie, de ziua Sfintilor 40 de Mucenici. Aceasta reteta nu doar ca aduce un gust autentic, dar este si un simbol al sarbatorii crestine.
Mucenicii muntenesti sunt o adevarata traditie romaneasca, iar prepararea lor te conecteaza cu obiceiurile vechi ale strabunilor. Acesti mucenici simbolizeaza jertfa celor 40 de mucenici si sunt un semn al recunostintei si al sperantei. In plus, sunt o gustare perfecta pentru a fi savurata alaturi de familie sau prieteni.
Daca vrei un gust mai intens, poti adauga esenta de rom sau chiar un strop de apa de trandafiri in sirop.
Nucile sunt un ingredient esential pentru textura si gustul final, asa ca nu le omite din reteta. Reteta se poate dubla.
Semnificatia mucenicilor: traditii si simboluri ale sarbatorii
Mucenicii sunt o traditie profund inradacinata in cultura romaneasca, legata de sarbatoarea religioasa a Sfintilor 40 de Mucenici, care se marcheaza pe 9 martie. Aceasta zi este dedicata memoriei celor 40 de soldati crestini care au suferit martiriul pentru credinta lor, fiind aruncati intr-un lac inghetat. De-a lungul secolelor, sarbatoarea s-a transformat intr-o mare celebrare populara, iar mucenicii au ajuns sa simbolizeze atat suferinta, cat si speranta si victoria asupra raului.
Mucenicii in traditiile populare
In traditia populara romaneasca, mucenicii sunt simboluri ale infruntarii raului si ale renasterii. In multe zone din Romania, se obisnuieste ca pe 9 martie sa se pregateasca mucenici, o delicatesa facuta din aluat si miere, care reprezinta trupurile celor 40 de martiri. In unele zone, acestia sunt modelati sub forma unui „8” sau a unui cerc, simbolizand infinitatea, dar si conexiunea dintre cer si pamant.
Pregatirea si impartirea mucenicilor este un obicei care reuneste familia si comunitatea. In multe gospodarii, in aceasta zi, se pregatesc mucenici fierti sau coapte, iar acestia sunt oferiti membrilor familiei sau vecinilor. Acest gest simbolizeaza nu doar respectul fata de traditii, dar si generozitatea si dorinta de a impartasi din belsugul primit. Mucenicii nu sunt doar un desert, ci un simbol al comuniunii si al daruirii reciproce.
Ingrediente mucenici muntenesti fierti
100 gr mucenici din comert
500 ml de apa
75 gr zahar
75 gr nuca macinata
1 plic de zahar vanilat
esenta de rom, dupa gust
scortisoara, dupa gust
coaja rasa de la o lamaie
coaja rasa de la o portocala
un varf de cutit de sare
Mod de preparare reteta mucenici muntenesti fierti
Se pregateste un sirop din zahar, vanilie, un praf de sare, coaja rasa de lamaie si portocala si o jumatate de litru de apa rece.
Dupa ce zaharul s-a dizolvat si siropul incepe sa fiarba, se adauga mucenicii. Se reduce intensitatea focului si se lasa sa fiarba timp de 8-10 minute, la foc mediu. Cand sunt aproape gata, se ia cratita de pe foc, se pune capacul si se lasa la odihnit intre 20-30 de minute.
In acest timp, se rumenesc nucile si se maruntesc.
Dupa timpul indicat, mucenicii cu sirop se pun in boluri, se presara scortisoara, se adauga 3-4 picaturi de esenta de rom in fiecare bol si cate 3-4 linguri de nuca maruntita. Se poate adauga si coaja proaspat rasa de lamaie si portocala. Se servesc fie calzi, fie reci. Pofta buna!
RECOMAND SI ACESTE RETETE DE MUCENICI:

