Ghisman reteta de placinta traditionala dobrogeana
Ghisman. Cum se prepara placinta dobrogeana cu iaurt. Reteta de ghisman sau ghismana. Cum se face Corasla. Placinta traditionala dobrogeana.
Acum ceva timp am auzit de o placinta dobrogeana numita Ghisman sau Ghismana si am cautat sa vad cum se prepara. M-am oprit la reteta aceasta, am pregatit-o si acum v-o arat si voua. Nu de alta, dar nu trebuie ratata!
Este o reteta ieftina si foarte usor de preparat si, de obicei, avem ingredientele in casa. Atat de simpla, ca oricine o poate pregati. Intr-o ora este gata!
Am folosit la reteta iaurt de baut, dar puteti folosi iaurt simplu, kefir, sana sau lapte batut. Am adaugat o lingura de zahar, cum spunea reteta, dar daca vreti o placinta mai dulce, mai puteti adauga.
De asemenea, se poate prepara si o placinta sarata renuntand la lingura de zahar si adaugand branzeturile preferate.
Reteta consta din pregatirea ingredientelor, amestecarea ingredientelor si turnarea compozitiei in tava.
Urmeaza coacerea, apoi racirea si servirea. O reteta care este gata intr-o ora!
Am servit-o simpla, cu gem de afine si cu zahar pudra vanilat. Ultima varianta mi-a placut cel mai mult.
Va recomand si placinta creata sau placinta virus
Si placinta cu iaurt si visine este foarte delicioasa!
Ghisman reteta de placinta traditionala dobrogeana
- 500 ml iaurt de baut
- 3 oua
- 180 gr faina
- 1 lingura zahar
- unt sau ulei pentru uns vasul
Mod de preparare reteta Ghisman
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade.
Se pregatesc ingredientele.
Intr-un bol, se amesteca iaurtul cu zaharul si ouale. Se incorporeaza faina.
Se ia un vas de marime mica (20×20 cm) si se unge cu unt sau cu ulei.
Se adauga compozitia si se introduce vasul in cuptor.
Placinta se coace la 180 de grade pentru 40-45 de minute sau pana cand incepe sa se rumeneasca.
Se lasa sa se raceasca.
De luat aminte ca desi este inalta cand o scoatem din cuptor, dupa ce se raceste, se va lasa.
Se feliaza si se serveste.
Pofta buna!
4 comentarii
Viorica Dan
Bună ziua, bunica mea făcea „ghismana”, îmi aduc vag aminte, punea brânză sărată de la borcan, era în perioada iernii, cred că punea și mălai. Am întrebat pe mama mea despre rețetă dar nu știa. Eu eram copil 7-8 ani. Undeva la țară în județul Galați.
Adina
Am vazut ca erau fel si fel de variante. Probabil fiecare zona avea o alta reteta.
Dorina Lolot
Și bunica și mama mea făcea, mai ales iarna,în comuna Jegalia,jud.Calarasi.
Adina
Ce retete se mai faceau in zona aceea?