
Udon
For English version scroll down
Udon sunt pastele japoneze care au o textura alunecoasa,sunt putin grosute si delicioase,ca de nu gasesti sa le cumperi te apuci si le faci…chiar daca esti la mii de km de tara soarelui rasare.
Mare mi-a fost surpriza sa vad ca nici nu e greu de facut,mai ales ca am avut indicatii excelente de la Nona,indicatii pentru o reteta foarte traditionala. O sa ajungeti voi la partea cu saritul pe aluat:))
Ingredientele si unele indicatii sunt din cartea „The Japanese Kitchen” de Emi Kazuko .
1 cup = 1 cana de 200 ml
Ingrediente:
2 cups de faina
2/3 cups apa
1 lingura de sare
Se cerne faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Se dizolva sarea in apa si se adauga la faina.Se amesteca pana se formeaza un aluat.
Se pune intr-o punga Ziploc si se sare pe ea de 100 de ori…nu ma intrebati de ce dar fiind un lucru japonez precis ca are o explicatie.
Se acopera cu un stergar umed si se lasa sa se odihneasca 2 ore,de parca el ar fi sarit:))
Se intinde o foaie de 3mm pe o sufrafata de lucru pe care s-a presarat faina si se impatureste in trei,astfel incat daca te uiti la aluat sa vezi litera S (daca n-am explicat bine va rog sa va uitati la versiunea in engleza,mi se pare ca acolo m-am descurcat mai bine).
Se taie fasii de 3 mm si se despart ca sa nu se lipeasca. Tot timpul sa fie faina destula pe suprafata de lucru.
Cum se gateste:
Se pune apa la fiert. Cand incepe sa fiarba se adauga udonul 25-30 de minute si se adauga niste apa rece de fiecare data cand incepe sa fiarba.
Se scurg si se clatesc cu apa rece.
Tip: ca sa vedeti cand sunt gata,se taie un udon si daca mijlocul isi schimba culoarea din alb in gri este gata.
Se serveste in supe,udon prajit cu legume si carne sau ca atare cu sos de soia.
Udon
Fresh udon is readily available in Japan,but in the west it is usually dried or frozen. Here,it’s not available and I was so suprised to find out that it’s actually not very difficult to make.The first discussion I had about it was with Nona and she told me how she’d put the dough in a ziplock bag and jump on it . I followed the instructions too.The recipe comes from „The Japanese Kitchen” by Emi Kazuko.


11 comentarii
Alexandrina
Wow, ce faine sunt!! Ai sarit de 100 de ori? Si soacra-mea are o reteta de aluat pe care trebuie sa-l izbeasca zdravan de podea (bine, acoperita :D), de la inaltime, de 40 de ori. Desigur, si rezultatul final e de-a dreptul divin. Asa, ca pastele tale!
Mitinita
Deci cam aceeasi tehnica:)) Stiu ele ce stiu si instructiunile de aici provin de la o bunicuta japoneza.
TeoBucatar
Miti cu ce sari pe aluat?:)
Mitinita
Teo,pur si simplu sari pe el cu picioarele:))
Spoon and Chopsticks
I like your post on udon. I have made fresh noodles and pasta at home and they do taste a lot better. Thanks for sharing.
http://spoon-and-chopsticks.blogspot.com/
Mitinita
I had to make it because udon is not available here and I’m so glad it worked out.
Emily
yuhooooo, ce distractie! iti versi toti nervii cu aluatul acesta :))
arata grozav! te pup
Elena Toma
Ah, nu pare foarte greu chestia cu saritul… La gabaritul meu, vecina o sa-si imagineze ca am inebunit si sar coarda! Eu sunt inebunita de soba, dar aia sunt tare greu de facut… asa ca am sa-i fac pe astia, cu niste legume stir fry.
Mitinita
Emily,uite ca nu m-am gandit ca poate fi folosita si anti stress:))
Mitinita
Elena:)))))Si mie imi place soba,am o prietena care m-a indrumat cum se face udonul,poate stie ea o varianta buna de soba. Sper ca o sa-ti placa si tie udonul.
strumfa bucatareste
trebuie sa fac si eu. Ai un blog foarte apetisant ;), ma bucur ca am ajuns aici.