Torshi Liteh – Vinete persane – Persian eggplant

For English version scroll down


Sper sa va starnesc interesul cu aceasta inedita reteta de muratura/conserva iraniana. o reteta pe care o fac de cativa ani,acum i-am reusit gustul care mi se potriveste mie cel mai bine.
Ierburile le-am crescut la mine pe balcon, lipseste din lista tarhonul fiindca nu am avut proaspat.

Cu aceasta reteta particip la Provocarea lunii septembrie „Dulce Romanie” .

Ingrediente::
1 kg de vinete
250 gr de ierburi proaspete: patrunjel,menta,coriandru,busuioc
otet din vin alb
sare,piper

Se coc vinetele pe aragaz sau afara.
Se curata de coaja si se lasa cateva ore la scurs.
Dupa ce s-au scurs se taie marunt ierburile spalate si uscate.
Vinetele se taie marunt sau se dau prin mixer,de amesteca cu o jumatate de cana de otet si se pun intr-o craticioara.
Se fierb vinetele cam 2-3 minute,se iau de pe foc si se amesteca impreuna cu ierburile,sarea si piperul.
Se amesteca bine si se pun in borcan

Eu le tin in frigider,nu fac mai mult de un kg,dar cred ca tine si pe raft deoarece au otet.E destul de picant,asa ca se poate face si din jumatate apa si jumatate otet.


Torshi Liteh

It’s canning time and I could not come up just with a regular recipe right? It’s a Persian recipe and specific to its cuisine contains a lot of fresh herbs. Tarragon is missing from my recipe since I didn’t have fresh one.

Ingredients:
1 kg eggplant
250 gr fresh herbs – parsley,coriander,basil,mint
1/2 cup white wine vinegar
salt and pepper

Bake the eggplants,outdoors or indoors.Peel them and leave a few hours in a colander so the juices run out.
Chop the herbs finely.
In a saucepan,place the eggplant with the vinegar. Boil 2-3 minutes and add the herbs.
Pour in jars and refrigerate,where it will last undefinetely.
You might add some water if too strong.


Print Friendly, PDF & Email

11 Replies to “Torshi Liteh – Vinete persane – Persian eggplant

  1. Alice, multumesc de ajutor 🙂 E in curs de trimitere reteta ei 🙂 Mitinita, astept cu drag. Si pana una alta te adaug si la blogroll, ca imi place tare blogul tau. Daca vrei sa faci si tu la fel, m-as bucura

  2. Mai, ce ma bucur ca Betty nu s-a suparat si Miti s-a conformat, ca sa zic asa 😛
    Miti sa stii ca eu te-am bagat in blogrollul meu demult, ca-mi plac ale tale mancarici. Cu drag

  3. Mitinita, te rog sa precizezi in textul postarii ca aceasta reteta participa la Provocarea „Dulce Romanie” si pui link catre postarea de pe blogul meu. Altfel, nu pot sa iti iau in calcul reteta 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.