Starter drojdie cum se prepara, intretine si foloseste

Starter drojdie

Starter drojdie. Cum sa prepari maia cu 2 gr de drojdie. Cultura de drojdie facuta in casa. Cum sa faci si sa intretii drojdia. Cum se prepara maia din apa, faina si drojdie.

In ultima vreme, ne confruntam cu o criza de drojdie si recurgem la metode de preparare in casa. Cei care sunt adeptii painii facute in casa, probabil au deja maia – sourdough in engleza sau levain in franceza – si au parte de paine gustoasa de casa.
Cei ramasi fara drojdie, cauta solutii. Deja am inceput sa prepar o maia de la zero, cu apa si faina, dar aveam nevoie de o solutie rapida. Acum doua zile am gasit aceasta postare si pentru ca mai aveam niste drojdie, m-am si apucat de reteta. Am si pregatit o paine, ca sa va arat cum se poate folosi.

Reteta aceasta nu este o reteta de maia, pentru care se folosesc doar ingrediente naturale, apa si faina.
Starterul acesta il puteti avea pentru totdeauna, daca il hraniti si ingrijiti cum trebuie. Cu cat va sta mai mult, cu atat painea va deveni mai gustoasa.

M-am inspirat si de aici, desi reteta este mai degraba pentru sourdough si se lasa la dospit un timp mai indelungat. Pe internet gasiti multe articole folositoare, va puteti informa in functie de ce cautati sau aveti nevoie.

Aproape toate felurile de paine sunt dospite, intr-un fel sau altul. Transformarea aluatului in paine este provocata de drojdie sau de agentul de dospire, care produce dioxidul de carbon. Datorita acestuia, aluatul creste si bule minuscule de aer sunt introduse in aluat. Cand painea este coapta, procesul este complet si aerul blocat inauntru.

Starter drojdie

  • 100 ml apa calduta
  • 100 gr faina
  • 2 gr drojdie uscata sau proaspata

Mod de preparare reteta starter

Apa calduta, faina si drojdia se amesteca intr-un bol, pana se incorporeaza toate ingredientele.
Compozitia se toarna intr-un borcan sau o cutie de plastic.
Se lasa sa creasca, apoi se poate pune la frigider sau puteti folosi o parte.

Starter drojdie

CUM FOLOSIM STARTERUL DE DROJDIE
Se foloseste ca si dublul cantitatii de drojdie din comert. Pentru 25 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame de drojdie uscata, folositi 50 gr de starter de drojdie.
Nu folositi tot starterul, ce ramane asigura continuitatea, deci asigurati-va ca mereu lasati niste starter.

CUM SE INTRETINE STARTERUL DE DROJDIE
De fiecare data cand scoateti o bucata de starter, acesta trebuie inlocuit. Deci, daca ati folosit 50 gr de starter, amestecati 25 gr apa si 25 gr faina si adaugati la starter.
Se pastreaza in frigider.

CUM SE PREPARA PAINEA CU STARTER
Ingrediente paine in oala de fonta
50 gr starter
500 gr faina
300 ml apa
1 lingurita sare

Mod de preparare
Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus si se lasa la dospit pana cand isi dubleaza volumul.

Se formeaza painea, se cresteaza si se lasa deoparte 20 de minute.

Intre timp, se ia o cratita de fonta si se da la cuptor, cu tot cu capac, la 230 grade.
Cand s-a infierbantat, se scoate din cuptor. AVETI GRIJA PENTRU CA E FIERBINTE, INCLUSIV CAPACUL.
Se pune aluatul in oala, se aseaza capacul si se da la cuptor.

Se coace 30 de minute la 170 de grade.

Starter drojdie

Dupa ce trece o jumatate de ora, se mai coace inca 5-10 minute, fara capac, ca sa se rumeneasca.
Se scoate din cuptor, se lasa sa se raceasca si se feliaza.

Pofta buna!

VA RECOMAND SA INCERCATI SI:

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.