Retete asiatice rapide

Pentru ultima etapa a Inspiration Food Marathon initiat de Electrolux tema este retete de 30 de minute,adica pe limba mea fix pixuri:)) Gatitul mancarurilor care sunt gata in jumatate de ora sau mai putin ma caracterizeaza, cei care imi cunosc retetele pot confirma acest lucru.

Mi-a lipsit Asia la acest concurs,de aceea va voi purta intr-un mic tur prin trei retete…ati auzit bine,sunt trei retete,poate veti spune acum ca e imposibil,dar cand ai toate ingredientele la indemana veti vedea ca nu mai e atat de necrezut.

Fiindca in toate retetele voi folosi orezul,primul lucru pe care il facem este sa punem orezul la fiert.Acesta va fi gata in 20 de minute. Spalam o cana de orez,pe care o punem in cratita cu o cana si un sfert de apa si putina sare. Acoperim cu un capac si dam la foc mare,pana cand apa a scazut si apar gropite in orez. Mai punem putina apa si dam focul mic.
La retetele coreene si japoneze folosesc orez cu bobul rotund.

Nu uitati sa comentati aici si pe facebook,nu stiu daca voi castiga ceva sau nu,oricum eu am intrat mai tarziu in joc si nu am participat la toate cele sase etape. Cel mai important este ca mi-a placut tare mult aceasta provocare,de obicei cand este data o tema nu prea pot rezista sa nu particip si de abia asteptam sa vad ce au mai postat si ceilalti. Sper ca v-ati simtit si voi bine in acest maraton culinar!

Pui Jjajang

Aceasta este reteta mea principala de astazi,celelalte doua erau pentru a va arata ce se poate prepara in 
5 minute,fiindca tot imi mai ramasese ceva timp. 
Aici am folosit un ingredient nou,chiar si pentru mine. Jjajang Powder,un condiment corean cu un gust dulce aromat si care da o culoare maronie acestui fel de mancare. Are un gust pe care l-am intalnit doar la mancarurile japoneze, am putut doar sa-l compar putin cu mirinul. Aceasta pudra contine si agent de ingrosare,deci perfecta pentru o reteta rapida.
Dupa ce ati pus orezul pe foc,va apucati de puiul jjajang,iar pana s-a fiert orezul este gata si aceasta mancare.
Ingrediente Pui Jjajang:

1/2 piept de pui,taiat cubulete

1 ceapa mica,taiata in bucati
1 morcov mic,taiat cuburi
1 cartof,taiat cuburi
1 dovlecel mai mic ,taiat cuburi
4 linguri de jjajang powder
Punem toate legumele impreuna cu pieptul de pui intr-o cratita si adaugam 100 ml de apa. Lasam sa fiarba,cand s-au facut si carnea si legumele,amestecam jjajangul cu 100 ml de apa,punem in cratita si lasam sa fiarba 2-3 minute si sa se ingroase. Puteti adauga mai multa sau mai putina apa,depinde cat de gros vreti sa fie sosul.
Se serveste cu orez si kimchi.
Sushi Fix
Si fiindca mi-a mai ramas ceva timp,sa va arat o reteta careia eu ii zic Sushi Fix,daca imi e dor de sushi si nu am chef sau timp sa fac unul cap-coada,imi fac un bol in care intra toate ingredientele,fara munca migaloasa si asa mi-am satisfacut pofta.
Ingrediente Sushi Fix:
1 bol de orez alb fiert dupa cum v-am descris mai sus
1 foaie de nori ptr sushi
1/2 macrou afumat (se poate si cu salmon),bucatele
wasabi 
sos de soia
Nori-ul se taie in fasii cu foarfeca,orezul se pune in bol,deasupra punem bucatile de peste afumat,fasiile de nori.
Adaugam dupa gust wasabi si sos de soia.
Cei ce au nevoie de un sushi fix si mai aproape de cel real,pot face un amestec de otet,zahar si sare,amestecat bine pana se topesc si poate adauga dupa gust.
Kimchi Fried Rice
Dupa socotelile mele au mai ramas 5 minute si mai am un fel de mancare,trebuie doar sa ai ingredientele la indemana. Asa ca ne reintoarcem in Korea si facem un orez prajit cu kimchi. Asta nu prea lipseste din frigiderul meu si se poate folosi in multe combinatii. Asta vara am uscat niste ceapa verde,asa ca nici acolo nu am prea avut de lucru.Carnea de pui am luat-o de pe o pulpa prajita,dar puteti adauga si bucatele de piept de pui si la fel de bine puteti face si o varianta vegetariana. Se poate servi si cu un ou ochi deasupra.
Ingrediente kimchi fried rice:
1 bol de orez
1 lingura de ulei
kimchi dupa gust
ceapa verde
cateva bucatele de piept de pui
1 lingura de sos de soia  coreean
cateva picaturi de ulei de susan Korea
Infierbantam  uleiul,adaugam orezul si apoi kimchiul,neaparat sa punem si din lichid,iar cand acesta a scazut,adaugam bucatile de pui si ceapa verde.
Amestecam si chiar inainte de a lua de pe foc adaugam sosul de soia si uleiul de susan,acesta isi va pierde aroma daca este prajit.
Serviti ca atare sau cu un ochi deasupra.
Va multumesc ca ati fost alaturi de mine in acest mini maraton!
Print Friendly, PDF & Email

16 Replies to “Retete asiatice rapide

  1. Si uite asa am facut si eu o mini excursie in Asia cu cele trei bunatati facute de tine.
    Dupa cum zici tu sunt simplu si rapid de facut, asa ca te felicit.
    Sper sa nu ai probleme ca nu ai participat la toate cele 6 etape….
    Te tzuc, succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.