Prajitura Dobos

Prajitura Dobos

Prajitura Dobos. Tort Dobos. Tort Dobos dreptunghiular. Dobos cu crema de unt si glazura de caramel. Cum se face Dobos. Reteta de Dobos ca la cofetarie. Cum se fac foile de Dobos. Cum se face crema pentru Dobos. Cum se face glazura de caramel pentru Dobos.

Binecunoscutul tort Dobos, dar sub forma de prajitura. Pot sa va zic ca este una dintre cele mai bune prajituri pe care le-am testat pana acum. Reteta este destul de migaloasa, dar va asigur ca merita tot efortul. Difera de alte retete prin faptul ca nu se coc foile separat, ci se coc 2 foi in tava de la aragaz, care se vor taia, fiecare, in 3 bucati. 5 dintre ele se vor umple cu crema de unt, iar ultima va avea o glazura de caramel, care va fi taiata in 16 bucati.

De ceva timp aveam aceasta prajitura pe lista de incercat, mai ales ca una dintre fiicele mele imi tot cerea sa i-o prepar. Am ales-o pentru desertul de Revelion si desi este o prajitura mai migaloasa, ma bucur ca m-am incumetat s-o fac.
M-am inspirat de la Simona si Timi si o voi mai pregati si cu alte ocazii speciale.

Reteta consta din prepararea foilor, taierea foilor, prepararea cremei, asamblarea si prepararea glazurei.

Va recomand si prajitura Alba ca Zapada

Prajitura Alba ca Zapada

Si prajitura Bounty merita probata.

Prajitura Bounty

Prajitura Dobos

  • Pentru foi
  • 6 oua
  • 1 varf de cutit sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Pentru crema
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 150 gr ciocolata neagra
  • 1 lingura unt
  • 250 gr unt, 82%
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri zahar pudra
  • Pentru caramel
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura unt

Mod de preparare prajitura Dobos

Cum se prepara foile
Se preincalzeste cuptorul la 175 de grade.
Se topeste untul si se lasa sa se raceasca.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se mixeaza cu un varf de cutit de sare.

Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare, pana se obtine o bezea.
Galbenusurile se freaca cu untul si se adauga usor la bezea.
Se adauga faina, cu miscari rotative, de sus in jos.

Din aceasta compozitie se coc doua foi, in tava mare de la aragaz, pentru 12-15 minute, la 175 grade.

Se scot foile din cuptor, se lasa sa se raceasca si se taie fiecare foaie in 3 bucati de marime egala.

Cum se prepara crema de unt
Se pun ouale si zaharul intr-un bol si se aseaza pe baie de aburi, amestecand pana se topeste zaharul. Se mixeaza.

Separat, se topeste ciocolata cu o lingura de unt pe baie de aburi. Se lasa sa se raceasca putin, apoi se adauga peste compozitia de oua, mixand in continuare.

In alt bol se amesteca cele 250 gr de unt cu zaharul pudra si cacaua, pana devine o compozitie cremoasa.
Crema de ciocolata se adauga treptat la crema de unt si se mixeaza.

Cum se asambleaza prajitura
Se ia prima foaie si se unge cu crema.

La fel se procedeaza si cu restul foilor, mai putin ultima foaie.

Aceasta se va taia in 4 bucati de marime egala.

Cum se prepara caramelul
Zaharul se topeste intr-o craticioara.
Cand incepe sa se caramelizeze, se adauga o lingura de unt si se lasa sa se topeasca.

Se amesteca, pana cand se subtiaza si zaharul e topit.

Caramelul se toarna peste ultima foaie.

Prajitura Dobos

Fiecare bucata se taie in 4 alte 4 bucati, cu un cutit trecut prin unt.

Cele 16 felii se aseaza peste tort si se orneaza cu crema de unt.

Prajitura Dobos

Prajitura se da la frigider pentru 2-3 ore inainte de a fi servita.

Prajitura Dobos

Pofta buna!

Incercati si tortul de biscuiti cu glazura de ciocolata

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.