Naneh- Pasta de menta – Mint paste
For English version scroll down
Iata un ingredient ,esential zic eu,pe care il am tot timpul in frigider si pe care o sa-l gasiti foarte folositor. De obicei il folosesc la tzatziki,salate de cartofi,sosuri si bauturi din iaurt. Anul acesta am avut noroc si s-a facut menta pe balcon,deci e totul productie proprie. Mai putin sarea ca inca nu-s proprietara de mina:))
Reteta provine din nordul Iranului, dupa ce am achizitionat un borcan de pasta de menta,deja ma gandeam oare cum as putea sa reproduc si eu reteta. Nu stiam ca la noi asa se pastreaza verdeturile pe atunci.
Ingrediente:
1 cana de menta proaspata
sare grunjoasa,cam 2 linguri
Se spala si se usuca bine menta.
Se introduce in robot impreuna cu sarea.
Se depoziteaza intr-un borcanel sau container de plastic si se tine la frigider.
Se foloseste la sosuri,iaurturi sau unde se cere menta in combinatie cu sare.
Naneh – Mint Paste
It’s always in my refrigerator,but I didn’t think till now to post it,might be useful to someone.I use it in dips,potato salads,tzatziki,dressing and yogurt based drinks. It comes from Northern Iran and it keeps in the refrigerator for indefinite time.
Ingredients:
1 cup mint ( I used the one I grew on my balcony)
2 T coarse salt
Wash and dry well mint leaves.
Use a food chopper to chop the leaves,not forgetting to add the salt.
It can be done by hand too.
Store in the refrigerator in a jar.
16 comentarii
Oana
Cum adică s-a făcut menta pe borcan? La mine e cam anemică, nu știu ce să-i fac, am un fir subțirel care tot crește în sus, cu câteva frunzulițe mici. Nu știu ce să-i fac să se îndesească. Poate ai un truc cu borcanul să am și eu mentă frumoasă 🙂
Mitinita
Oana:))) vezi ce se intampla daca nu recitesc ce am scris. Am vrut sa spun pe balcon,am plantat vara aceasta menta,prima tura nu a iesit,am mai plantat inca o data si m-am trezit cu o gramada de menta si oregano.Culmea ca si seamana. scuze ptr greseala.
Oana
:))) Ce nostim! Totuși, întrebarea mea rămâne: I-ai făcut ceva să crească frumos, să se îndesească? Ai pus un fir sau mai multe? Sau e din sămânță? A mea e luată dintr-o curte unde creștea pe lângă gard, am luat două fire în primăvară, unul s-a uscat, unul a rămas, dar e anemic, crește doar în înălțime. Am recoltat doar vreo 5-6 frunzulițe toată vara 🙁
Mitinita
Am pus seminte din comert si cred ca le-am pus prea des ca e plin ghiveciul. Le-am rarit ca dupa cate am inteles altfel nu cresc.
Oana
Mulțumesc, o să încerc și eu cu semințe!
Antonina
La mine nu se mai prinde nimica!! mi-au murit toate florile, cred ca de frig nu-mi explic.. Ador menta! Super poze!! pupici
Mitinita
oana,sper sa iasa si la tine!
Mitinita
anto,ne-au izolat blocul si vad ca inca toate sunt la locul lor,plus ca imi bate soarele in balcon toata ziua. Dar iarna nu-mi tine nimic nici mie,cum le aduc inauntru cum se usuca…numai rozmarinul a rezistat pana acuma. Pup
DiaMar-bucataria galbena
Ce culoare grozava.Eu as fi in stare sa „pasc”menta,asa mult imi place.Te pup!
Mitinita
:))))) la cat de mult imi plac verdeturile precis am fost vaca intr-o viata anterioara:)
Miha
Interesanta pasta asta! Si aromata…
Oregano il ai tot din seminte? Mie nu mi-a iesit! 🙁
Lia
O idee de retinut .Pacat ca la mine a cazut bruma si menta s-a topit.Dar o pun in practica la anul . 🙂
Mitinita
Miha si oregano tot din seminte,dar la fel ca si menta,a iesit dupa ce le-am replantat. Mi se pare ca dupa prima plantare daduse iar frigul,dar am uitat sa scriu pe ghivece ce am pus si asa m-am trezit cu amestecul:)
Mitinita
Lia,facem schimb cu siropul de menta?:))
Anonymous
bonsoir,
j’en mange souvent avec mustokhiar lorsque je suis à Rasht (Nord de l’Iran). Très très bon.
sarvenaz
Mitinita
bonsoir,I have the recipe from Rasht. I add it also to mastokhiar. thanks for the visit