Japchae cu pui si legume reteta traditionala coreeana

Japchae cu pui si legume

Japchae cu pui si legume. Retete coreene. 잡채. Dangmyeon. Taitei de celofan – glass noodles. Reteta din bucataria coreeana. Retete traditionale din Coreea.

Japchae este o mancare populara din Coreea, care se pregateste cu taitei de celofan preparati din cartofi dulce. Pe vremuri, japchae (inseamna legume amestecate) se facea doar cu legume, dar in zilele noastre s-au adaugat si taiteii.

Este o reteta destul de migaloasa, fiecare ingredient trebuie feliat si preparat intr-un anumit fel. Chiar daca nu este o mancare in care totul se arunca in tigaie, ci ingredientele se calesc separat, se poate folosi aceeasi tigaie.
Ingredientele se prepara separat, fiindca fiecare are o alta textura si necesita un timp diferit de gatit. De asemenea, astfel se pastreaza si cromatica, iar ingredientele nu-si amesteca intre ele culorile.
Chiar daca este migaloasa, nu pot spune ca este dificil de preparat, chiar mi s-a parut usor de facut. Si este gata in mai putin de o ora.

Ca sa va fie mai usor sa intelegeti cum se prepara, iata in ce consta reteta de japchae: taiteii se pregatesc si se pun intr-un bol mare. Legumele si carnea se calesc separat si din tigaie se pun direct peste taitei. La sfarsit se condimenteaza, se amesteca si se servesc. Deci nu e greu, asa-i?

Ce ingrediente se folosesc la Japchae
Avem nevoie de piept de pui, morcov, ceapa, ciuperci, spanac, taitei de cartof dulce, ceapa verde, ardei rosu, oua si ciuperci.
Se condimenteaza cu usturoi, zahar, sos de soia si ulei de susan, iar deasupra se presara seminte de susan.

Se poate prepara doar varianta vegetariana, dar si cu carne. Reteta de astazi este cu pui, dar se poate folosi si carne de vita sau porc.

Din bucataria coreeana va recomand sa incercati si mini gimbap

mini gimbap

Japchae cu pui si legume

  • 150 gr piept de pui
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura zahar + inca 2 lingurite
  • 2 linguri sos de soia + inca 1 lingurita
  • 2 linguri ulei de susan
  • 1 lingura seminte de susan
  • 1 ou
  • 150 gr spanac
  • 150 gr taitei de cartof dulce
  • 2 bucati ceapa verde
  • 1 ceapa alba
  • 4 ciuperci
  • 1 morcov
  • 1 ardei rosu
  • sare si piper

Japchae cu pui si legume

Mod de preparare reteta Japchae cu pui si legume

Se pregatesc ingredientele.
Ceapa se curata si se taie in jumatate, apoi se feliaza. Ciupercile se taie in felii subtiri.
Ceapa verde se taie in bucati de 3-4 cm. Usturoiul se piseaza, iar ardeiul rosu se feliaza.

Pieptul de pui se taie in bucati de marime egala, de aproximativ 2 cm. Se pun intr-un bol cu un catel de usturoi, pisat, o lingurita de zahar, 1/4 lingurita de piper, doua lingurite de sos de soia si o lingurita de ulei de susan. Se amesteca bine, se acopera bolul si se pune la frigider.

Oul se amesteca cu putina sare si se bate bine. Se pune o tigaie pe foc si cand s-a infierbantat se adauga oul batut. Daca tigaia e de marime mai mica, adaugati doar jumatate. Trebuie sa rezulte o omleta subtire.

Se tine pe foc cam un minut, apoi se ruleaza. Se pune deoparte pe o farfurie, se lasa sa se raceasca si se feliaza in rondele.

Se pune apa la fiert, cand s-a infierbantat se adauga spanacul curatat si se tine cam 30 de secunde. Se scoate cu o spatula si se clateste cu apa foarte rece. Se stoarce de apa si se taie in bucati mai mici. Se amesteca cu o lingurita de sos de soia si 1 lingurita de ulei de susan. Se pune intr-un bol mare.

Cum se prepara taiteii de celofan (glass noodles)

In aceeasi apa se pun taiteii si se lasa un minut. Se amesteca cu o lingura de lemn, ca sa nu se lipeasca. Se acopera cu un capac si se lasa inca 7 minute.

Se clatesc si se taie cu o foarfeca de bucatarie. Taiteii se pun in bol, langa spanac. Se adauga doua lingurite de ulei de susan, 1 lingurita de sos de soia si 1 lingurita de zahar. Se amesteca bine.

Se pune o tigaie pe foc, cand s-a infierbantat se adauga 2 linguri de ulei cu ceapa, ceapa verde si putina sare. Se caleste 2 minute sau pana cand ceapa devine translucida. Se pune in bolul cu spanac si taitei.

Se pune din nou tigaia pe foc si se adauga 1 lingura de ulei. Se adauga morcovul si se caleste cam 20 de secunde. Se adauga si ardeiul si se cam caleste inca 20 de secunte. Se transfera in bol.

Se calesc si ciupercile. Se pun in bol.

Se adauga 2 linguri de ulei in tigaie si se caleste pieptul de pui. Se pune in bolul cu taitei.

Japchae cu pui si legume

In bol se mai adauga 1 catel de usturoi, pisat, 1 lingura de sos de soia, 1 lingura de zahar (sau dupa gust), 1/2 lingurita de piper negru si 2 lingurite cu ulei de susan. Se amesteca bine.
Se orneaza cu rondele de omleta si seminte de susan.

Japchae cu pui si legume

 

Din bucataria coreeana va mai recomand sa incercati si:

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.