Franzela de casa reteta simpla si rapida de paine pufoasa

franzela de casa

Franzela de casa. Reteta simpla de franzela. Paine de casa pufoasa.
Paine de casa fara oua sau lapte. Cum se prepara painea de casa?

Sa incep cu povestea acestei paini. Am vazut ieri un video cu o paine tare apetisanta (o sa las video-ul mai jos, la sfarsitul retetei), ii spun mamei mele de ea, o prepara, zice ca-i buna si azi a trebuit s-o fac si eu. Nu de alta, dar ieri scosesem din cuptor o focaccia si nici nu mai prindeam lumina pentru poze.
Franzela aceasta m-a cucerit de la primul pas al retetei pana la produsul final. Dupa atata paine cu maia, am si uitat cat de usor se lucreaza cu aluatul cu drojdie.

franzela de casa

Cum se prepara franzela de casa?
Pasii retetei sunt foarte simpli: se framanta aluatul (fie de mana, fie la robot), se lasa sa creasca pana isi dubleaza volumul, se imparte aluatul in 2 sau 3 bucati, se intinde o bucata de aluat, se ruleaza si se pune in tava.
Am folosit hartie de copt pentru a desparti franzelele intre ele. Am mai lasat sa creasca o jumatate de ora, le-am crestat si apoi le-am dat la cuptor.

Ingrediente necesare pentru franzela:

Faina – am folosit faina alba de la o brutarie locala
Apa – apa calduta am pus
Drojdie – merge preparata cu drojdie uscata (1 plic) sau proaspata (1 cub mic)
Ulei de masline – am folosit ulei de masline extra virgin, cu siguranta ajuta ca painea sa fie pufoasa
Sare – am pus sare de Himalaya, dar merge orice sare fina.

Sfaturi:
– Daca nu creste aluatul sau ca sa creasca mai repede, se ia un prosop de bucatarie, se uda, se stoarce si se acopera bolul cu el. Stiu acest truc de la Jamie Oliver si functioneaza de fiecare data.
– Daca aluatul se imparte in 2, vor rezulta 2 franzele babane, daca se imparte in 3 vor fi ca niste baghete.

Reteta mi s-a parut incredibil de simpla, iar franzela nici nu s-a desfacut, datorita rularii aluatului. Si probabil e asa cum zice titlul retetei originale: dupa ce incerci aceasta reteta, nu vei mai cumpara paine. De mult timp nu am mai facut paine fara framantare, care este foarte usor de facut, dar dureaza 24 de ore pana e gata.  Nu trec la reteta pana nu recomand si painea turceasca Ramadan.

Paine turceasca Ramadan

Ingrediente franzela

600 gr faina
340 ml apa calduta
1 plic drojdie uscata
4 linguri ulei de masline extra virgin
1 lingurita sare

Mod de preparare reteta franzela de casa

Se pregatesc ingredientele si se pun intr-un bol incapator.

Se poate framanta manual sau la robot.

Se lasa deoparte o ora,cu bolul acoperit, ca sa isi dubleze volumul.

Se scoate aluatul pe masa de lucru.

franzela de casa

Se imparte in 2 sau 3 bucati.

Fiecare bucata de aluat se intinde.

Se ruleaza.

Se pune in tava, despartind franzelele intre ele cu foaia de copt. Se cresteaza, se stropeste cu putina apa si se presara faina.

Se da tava la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 25-30 de minute.

Se lasa sa se raceasca si se serveste.

franzela de casa
Pofta buna!

franzela de casa

Franzela aceasta se potriveste bine cu:

Tzatziki cu marar reteta de sos grecesc cu iaurt si castraveti

Tzatziki cu marar

Salata turceasca de dovlecei cu iaurt, usturoi si nuci

Salata turceasca de dovlecei

Print Friendly, PDF & Email

2 Replies to “Franzela de casa reteta simpla si rapida de paine pufoasa

  1. Am încercat reteta, a ieșit chiar bine . Problema este ca de fiecare data , coaja iese foarte tare ( și la pâinea făcută la aparat pățesc la fel). E ceva ce nu fac eu corect ? E vreun secret legat de asta ?
    Mulțumesc

    1. Mama acopera painea cu un prosop de bucatarie cand e gata si iese moale coaja. Cuptorul are si functia de abur?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.