Bucatar Real: Pui cu sofran,curcuma si lime uscat si Budinca de cozonac

Probabil va mai amintiti de articolul Imaculata Pyroflam si de experimentul pe care speram sa il incerc. Dupa cum bine vedeti in stanga,sunt Bucatar Real,deci am putut sa-mi pun experimentul in aplicare…stiti voi,sa incerc in vasul de vitroceramica cele mai puternice condimente si sa vad daca pateaza sau nu. Rezultatul o sa-l aflati numai dupa ce veti parcurge tot articolul.

Dar mai intai ,cateva cuvinte despre vasul Pyroflam. Am primit un vas de 2 litri,foarte dragut si sclipitor,iar marimea este perfecta pentru o familie cu doi copii. Extrem de versatil,am executat deja doua retete total diferite,pe care vi le si voi prezenta mai jos. De la congelator direct pe aragaz si apoi pe cuptor,in microunde…le-am incercat aproape pe toate. Desi,initial,am vrut sa si congelez vasul,nu am putut deoarece puiul folosit nu a fost achizitionat in stare proaspata ci congelat si noi stim bine,ca odata decongelat nu se mai poate congela. Dar am scos vasul,care a stat doua zile cu marinata de curcuma si sofran,la frigider si l-am pus direct pe focul de la aragaz,apoi in cuptor.Bineinteles,ca si-a gasit si locul pe masa,este atat de prezentabil incat nu este nevoie sa folosim alt vas pentru servire. Numai cuvinte de lauda si despre capac,chiar daca el se incalzeste,manerul nu se infierbanta.

Iata si prima reteta incercata, am ales tocmai aceasta reteta fiindca am distrus multe oale cu amestecul de curcuma si sofran,pateaza foarte tare si se imbiba si aroma. Cantitatile au fost putin schimbate fata de reteta imaginara.

Pulpe de pui cu sofran,curcuma si lime-uri uscate

Ingrediente:
3 pulpe de pui
1 ceapa alba,mare
1 lingura de ulei
1/4 lingurita de sofran
1 lingurita de curcuma
zeama de la o lamaie
1 lime uscat
sare si piper dupa gust



Se curata pulpele de pui si se taie fiecare bucata in doua. Punem sofranul intr-un bol si turnam putina apa fierbinte peste. Lasam sa se raceasca.Ceapa se taie in felii subtiri.Lime-ul se crapa putin,ca sa aiba mai multa aroma.
In vasul Pyroflam ,adaugam pulpele de pui,sofranul,curcuma,uleiul,ceapa,sucul de lamaie,lime-ul,sarea si piperul. Se amesteca ,se pune capacul si se pune vasul la frigider. Se lasa sa se marineze 1-2 zile,amestecand din cand in cand.
In ziua in care pregatim pulpele,scoatem vasul si il punem pe flacara de la aragaz. Lasam sa se rumeneasca putin puiul,adaugam apa fierbinte si dam vasul la cuptorul preincazlit,la 210 C.
Se lasa cam o ora. Se serveste cu cuscus cu coriandru si cu o salata de legume.

Acum cred ca vreti sa vedeti daca a reusit experimentul meu si daca vasul Pyroflam a trecut cu brio provocarea la care l-am supus. Raspunsul este DA,DA,DA! si va las sa va convingeti singuri:

Deci, a trecut testul,dar eram curioasa sa vad,daca am scapat si de puternicele arome din curcuma si sofran,asa ca am pus de un desert si anume:

Budinca de cozonac

Ingrediente:
4 felii de cozonac
50 gr unt
3 oua ,batute
600 ml lapte
3 linguri de zahar
1 zahar vanilat

Se taie feliile de cozonar in patru si se aseaza in vasul Pyroflam. Untul se taie in bucati si se pun printre feliile de cozonac.
Se amesteca ouale cu laptele,zaharul si zaharul vanilat si se toarna peste feliile de cozonac.
Se da vasul la cuptorul preincalzit la 210 C si se tine cam 40-50 de minute sau pana incepe sa aiba o consistenta medie si sa se rumeneasca la suprafata.
Se serveste cald cu sirop de artar.

Si acest test a fost trecut cu brio,desi puiul a foarte foarte aromat,nu s-a simtit nimic in budinca de cozonac.
De aceea,va recomand cu mare drag vasele Pyroflam,mai ales ca provocarile mele nu au fost tocmai usoare,curcuma,sofranul si lime-urile uscate au o aroma foarte puternica,iar primele doua au si o culoare care pateaza foarte usor. Am avut mare dreptate cand am spus Imaculata Pyroflam.
Spor la gatit!

Print Friendly, PDF & Email

24 Replies to “Bucatar Real: Pui cu sofran,curcuma si lime uscat si Budinca de cozonac

  1. Foarte fain vasul… iar preparatele delicioase!! Abia astept sa vad tortul.. 🙂
    Felicitari ptr noul statut de bucatar Real!!!
    Pup cu drag

  2. Bravo, Miti’ ! O mancarica ce te reprezinta! Iar modul cum ai prezentat totul, te face sa-ti doresti asemenea vase 😀
    Te pupa Ina :-*

    1. Deci sunt buna sa intru in advertising:)) parca era si timpul de o schimbare! Sunt bune,nici nu s-a lipit nimic,nici nu s-au patat si nici nu s-a simtit nici o aroma. Va pupam si noi pe voi

  3. Cu adevarat colorat si aromat puiul tau !Am sa incerc si eu reteta ! mai am 1 lime de la tine ! am pus si eu la uscat .Cat despre micul vas si l-am indragit .

  4. Ce bunatate, nu? Si eu cum fac? imi iau vasul, imi cumpar ingredientele si apoi chem Chef-ul din tine sa-l prepare 😉 ce fain ar fi! Mi-ar place tare mult. da na, cum distanta face legea, o sa-mi iau vasul si ingredientele si-o sa pun osu la treaba 😉 te pupic cu drag!

    1. Tocmai am vazut cina regala,esti o naturala in fata camerei! Felicitari si vedem cum facem cu puiul asta,poate primesti un chef la pachet. Pupici

  5. Ce deliciu….cred ca stii ca am sa probez reteta cu lime…ca am luat atunci mai multe…si se cere! 😀 Puuup Miti scumpo….vasul asta mi-ar fi bun si mie de-ai stii cate vase mari si frumoase de lut si de Jena am spart…hmmmm!

    1. Fiindca stiu ce gusturi ai,sunt sigura ca iti va place si tie.Precis ca si tie,dar mie tare imi pare rau dupa vasele tale de lut:( ti-ar place si tie vasul asta,poti gati cu grasimi foarte putine sau deloc,o sa incerc si blatul de tort,cam peste o luna:) Te pup,draga Ruxy.

  6. Minunat pui,minunat vas;eu am olita.
    Aceste vase sunt incredibil de bune,merita toti banii,in comparatie cu alte chinezarii!!!
    pup si weekend placut!

    1. Da,vasele isi merita toti banii. Azi iar am gatit in el,capacul nu lasa pic de abur sa iasa,carnea s-a facut foarte repede. Weekend placut si tie,Pup

    1. eu in advertising trebuia sa ma specializez:))
      in curand o sa pornesc intr-o aventura culinara indiana (prea putin explorata bucataria asta),dar mai apar si retete coreene bineinteles.Pup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.