Sarmale traditionale reteta cu foi de varza si vita de vie

sarmale

O reteta care lipsea de pe blog era reteta de sarmale, pe care eu inca nu le-am facut. Motivul este ca o am pe mama aproape si ea face cele mai bune sarmale din lume. Atat de bune ca nu pot concura cu ele. Si am spus ca nu e corect sa nu avem o reteta de sarmale, asa ca am mers frumos la mama, i-am cerut sa faca sarmale si sa-mi dea reteta ca sa v-o spun si voua.

Vedeti si cum impacheteaza mama sarmalele.

 

Ingrediente Sarmale

o varza de 1 kg, cu foi subtiri
foi de vita de vie
1 kg carne tocata
2 cepe
1 ceasca de orez
1 lingurita de cimbru
1 lingurita de marar
sare si piper
3 linguri de pasta de tomate
suc de rosii pentru fiert sarmalele
50 – 100 ml ulei

Mod de preparare reteta

Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Se caleste in ulei sau in untura, pana cand isi schimba culoarea. Se adauga orezul si pasta de tomate si se calesc putin. Lasam sa se raceasca putin si amestecam cu carnea tocata, cimbru, marar, sare si piper dupa gust.
Foile de varza se desprind de pe cotor si se oparesc. Partile mai groase se taie, apoi se vor toca, la fel procedam si cu foile rupte sau care nu sunt bune pentru impaturit sarmalele. Varza astfel tocata se va aseza deasupra si desesuptul sarmalelor.
Se ia cate o frunza de varza si se adauga compozitie de carne tocata. Se impatureste. Sarmalele sa aiba aceeasi marime pentru a fierbe la fel. Se continua pana se termina compozitia. Daca va mai ramane varza, o puteti toca marunt. Alternativ, unele dintre sarmale vor fi impaturite in frunza de vita de vie.
Se aseaza jumatate din varza tocata in oala, se adauga sarmalele si se pune cealalta jumatate de varza tocata. Se adauga suc de rosii sa acopere sarmalele si se pune uleiul.
Se da la fiert. cam o ora , o orasi jumatate dupa ce incep sa fiarba, la foc mic. Noua ne plac cand sunt fierte mai mult, pentru ca se usuca cele de deasupra.
Cele mai bune sarmale ies in vasul de lut.
Puteti adauga si apa in loc de suc de rosii sau bucati de afumatura printre sarmale.
Se servesc cu smantana, ardei iuti si mamaliga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.