Muraturi persane

torshi-makloot
Nici toamna nu fac exceptie de la retete noi din alte bucatarii si mereu incerc cate ceva nou. Muraturile din bucataria iraniana le-am incercat la ele acasa si in fiecare toamna mai descopar cate o reteta pe care nu am facut-o. 
Torshi makloot este un amestec de mai multe legume,condimente si ierburi si conservate in otet. Deoarece otetul iranian este mai diluat decat al nostru, il puteti amesteca cu apa,dupa gustul vostru. Au fost si din cei care s-au plans ca se simtea otetul,desi pentru mine e ok,altii il prefera mai slab.
Se serveste cu supele specifice bucatariei iraniene,care sunt mai groase si la tocanite.
M-am inspirat de pe un blog pe care il vizitez de cate ori caut retete persane. 
Nu am trecut cantitati,la noi nu se gasesc ierburile in aceleasi cantitati ca in Iran sau in tarile unde au o comunitate mare. In Iran,de exemplu, ierburile proaspete se vand la kilogram la niste preturi foarte mici.

Ingrediente:
Legume: vinete,conopida,castraveti,ardei,morcovi,ceapa
Ierburi proaspete:- patrunjel,coriandru,marar (cantitati mai mari)
                        -busuioc,tarhon,menta (cantitati mai mici)
Seminte de: coriandru,nigella
curcuma
usturoi
otet
sare
Mod de preparare:
Vinetele se coc,se curata si se pun pe foc cu niste otet. Se lasa cam 15 minute,apoi se iau deoparte ca sa se raceasca.
Taiem marunt toate legumele,la fel si ierburile.Le punem intr-un bol mare si amestecam cu o lingura de lemn.
Adaugam si restul ingredientelor,mai putin otetul. Amestecam,apoi punem in borcane sterilizate si apasam in jos cu lingura de lemn.
Turnam otetul sau otetul diluat si punem cate o lingurita de sare deasupra inainte de a inchide borcanul.
Se lasa in camara doua saptamani,apoi se pot consuma.

Comentează folosind contul de Facebook

3 comentarii la “Muraturi persane”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *