Pranz iranian

21

90 min

mediu

4 portii

Daca sunteti abonati la newsletterul Kotanyi,probabil ati vazut festinul pe care l-am pregatit cu ocazia Anului Nou Iranian,Nowruz.Asigurati-va ca sunteti abonati,ca sa fiti la curent cu noutatile pe care vi le pregatesc si sa fiti primii care vedeti delicioasele retete pregatite de bloggeri.

Anul Nou Iranian se sarbatoreste in prima zi de primavara,cea a echinoctiului,care din punct de vedere calendaristic este si prima zi a Anului Nou persan.Iranul nu este singura tara care sarbatoreste aceasta zi, multe tari din regiune celebreaza sosirea primaverii si reinnoirea naturii. Ziua de Nowruz promoveaza pacea, reintregirea familiei, reconcilieri, iar cei mici o asteapta cu mare drag, deoarece ei beneficiaza de multe atentii si cadouri.
Pregatirile pentru aceasta sarbatoare incep cu curatenia de primavara, care nu se rezuma doar la treburile casnice, in acelasi timp si tinuta vestimentara trebuie reinnoita.

Tocanita de rata cu suc de rodii, curcuma,a sofran si chili pul biber
Ingrediente:
o jumatate de rata
o ceapa
o lingura de ulei
1 lingurita curcuma
500 ml suc de rodii (proaspat sau din concentrat)
1/2 lingurita Chili Pul Biber Kotanyi
1/4 lingurita sofran
sare si piper prospat macinate Kotanyi
Mod de preparare:
Se spala si se curata jumatatea de rata si se portioneaza.
Ceapa se curata si se taie in felii subtiri. Se caleste in ulei, apoi se adauga curcuma si bucatile de rata.
Se rumenesc putin, condimentam cu chili pul biber, sare si piper.
Se adauga sucul de rodii si sofranul si lasam sa fiarba. Dupa ce incepe sa clocoteasca, dam focul mic si se fierba cam o ora.
Orez basmati cu sofran

Ingrediente:
250 gr de orez basmati
1/2 lingurita de sofran Kotanyi
25 gr de unt
2 linguri de ulei
sare
Mod de preparare:
Orezul se spala si se lasa sa se scurga de apa.
Intr-o oala punem apa la fiert,cam un litru si jumatate. Cand incepe sa clocoteasca adaugam sarea si apoi orezul. Amestecam din cand in cand, iar cand bobul de orez este al dente, scoatem orezul basmati intr-o strecuratoare, l clatim cu apa rece si il lasam sa se scurga.
Intr-o oala, punem untul sa se topeasca si adaugam orezul.Intr-un bol de sticla sau intr-o ceasca punem uleiul si sofranul si il punem deasupra orezului. Acoperim cu un capac si dam la foc mic.
Cand bobul de orez este aproape gata, scoatem uleiul si il amestecam cu un sfert din orez pe care il presaram deasupra.
Mai tinem acoperit cinci minute si servim cald.
Salata de morcovi cu scortisoara
Ingrediente:
250 gr de morcov ras
1 mar mic
1 lingura de ulei
1 lingura de suc de lamaie
1/2 lingurita de scortisoara macinata Kotanyi
1/2 lingurita de zahar
10 bucati de nuci sfaramate
Mod de preparare:
Se da marul pe razatoare,se adauga morcovilor rasi, cu uleiul si sucul de lamaie.
Se adauga scorstisoara si se amesteca.
Se da la frigider cu o ora inainte de a servi si se presara nucile deasupra.
Nu se adauga sare.
Iaurt cremos cu menta
Ingrediente:
250 gr iaurt cremos
50 gr de smantana
1/2 lingurita de menta Kotanyi
sare
Mod de preparare:
Se amesteca iaurtul cu smantana. Daca nu aveti iaurt cu consistenta cremoasa,lasati-l la scurs intr-o panza de tifon.
Se adauga menta si sarea si se lasa la rece sa se combine aromele.
Budinca de orez cu sofran si apa de trandafiri
Ingrediente:
o portie de orez gatit la abur sau fiert
apa
1 plic de sofran Kotanyi
2-3 linguri apa de trandafiri sau dupa gust
4 linguri de zahar
Mod de preparare:
Se fierbe orezul in apa, pana bobul de orez se inmoaie foarte mult. Se incepe cu o cantitate dubla de apa fata de cea de orez si mai adaugam pe parcurs, daca e nevoie.
Amestecam des ca sa nu se lipeasca, iar cand a ajuns la consistenta dorita, adaugam zaharul, sofranul si apa de trandafiri. Continuam sa amestecam si lasam sofranul sa-si raspandesca frumoasa culoare si aroma, dar nu le lasam prea mult pe foc ca sa nu-si piarda din proprietati.
Se pune in farfurii si se serveste cald sau rece.
Optional, putem orna cu scortisoara macinata sau cu boabe de migdale sau de fistic.

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *