Pranz coreean

pranz
Stiti bine ca de-a lungul timpului s-au adunat cateva retete coreene frumoase pe blog si totusi inca nu am reusit sa incerc cateva din felurile indragite de mine. Kimpab-ul ,varianta coreana de sushi,e bifata de pe lista,dar inca nu am reusit sa postez reteta. Bulgogi,gratarul atat de delicios,e in aceeasi situatie.Nu o sa mai pomenesc si de altele,ca ma apuca rusinea 🙂

O masa coreana este o masa plina cu multe farfuriute ,de data aceasta am incercat doar sapte retete,printre care doua foarte indragite de mine,bibimbap si galbi.Kimchi nu am facut ,am ales sa fac niste salate rapide, asemanatoare kimchi-ului,dar care nu au stat la fermentat.

O sa incep sa va pun si retetele, la fiecare veti gasi linkul de unde m-am inspirat,mai apoi voi face si cate o postare separata pentru fiecare reteta, ca sa fie mai usor pentru cei ce vor cauta aceste retete.

 Bap – Orez aburit

Voi incepe cu orezul alb,simplu,orez din care puteti pregati si alte feluri,cum ar fi kimbap si bibimpab.
M-am inspirat de pe koreanfood.ro,dar pentru ca eu nu am folosit un fierbator de orez va spun cum se poate face si fara. Neaparat sa folositi orez cu bobul rotund.Aici mi-a iesit putin cam uscat, faceam multe feluri de mancare in acelasi timp si nu prea m-am uitat la textura lui.

Ingrediente
2 cani cu orez cu bobul rotund
2 cani si jumatate cu apa
o lingurita de sare

Punem orezul spalat la fiert,la foc mediu si acoperim. Cand incepe sa fiarba (cam dupa 10 minute) dam la foc mare cateva minute,pana scade apa de tot.
Dam la foc mic inca 10 minute,stingem focul si lasam asa inca 10 minute.

Bibimbap – Orez amestecat cu legume,carne si pasta de ardei iute

Pe koreanfood.ro este reteta de bibimbap mai autentic,eu a trebuit sa improvizez putin,nu am gasit muguri de soia,iar ouale le-am facut omleta.
In Coreea,bibimbap se serveste in vase de lut care retin caldura si de obicei se pune ou proaspat,iar orezul se amesteca cu toate aceste ingrediente si cu pasta de ardei iute si se formeaza un mix cremos.

Ingrediente:
3 cani de orez gatit cu bobul rotund
1 morcov,taiat betigase
2 castraveti,taiat betigase
100 gr spanac
100 gr ciuperci
100 gr carne
o foaie de nori,alge ptr sushi

Betigasele de morcov se calesc.
Spanacul ar trebui calit,dar cum eu am folosit congelat,am adaugat sos de soia,ceapa verde,putin zahar,usturoi si ulei de susan
Carnea se taie bucati mici si se prajeste cu  aceleasi ingrediente ca si la spanac.
Din cele trei oua facem o omleta rulata,pe care o lasam sa se raceasca si o taiem fasii.
Taiem si algele in fasii subtiri.
Punem orez in vas si deasupra adaugam cate putin din fiecare fel,ca in imagine.
Deasupra punem o lingurita de gochujang,pasta de ardei iute coreana,amestecam si servim.

Galbi – Coaste de porc la gratar

Gratarul corean este unul dintre cele mai indragite de mine,la o masa coreana se regaseste in mijlocul mesei,inlesnind conversatia. Cand am vazut poza si reteta,m-am si pornit catre magazin dupa carne.

Ingrediente:
1 kg de coaste de porc
3 linguri de gochujang (pasta de ardei iute coreana)
3 linguri sos de soia
3 lingurite de zahar
3 cepe verzi,taiate marunt
6 catei de usturoi,pisati
2 lingurite de ulei de susan

Coastele de porc se taie,iar restul ingredientelor se amesteca.
Adaugam coastele si amestecam bine. Le lasam la marinat peste noapte.
Se pot prepara la gratar,la gratarul electric sau la cuptor,dar sa il preincalziti din timp.
Eu le-am facut in tigaia grill,dupa ce au fost gata,am turnat niste apa,putin sos de soia si ulei de susan in tigaie si am obtinut un sos delicios.
Se servesc cu orez,kimchi sau salate coreene.

Cartofi condimentati

Mi-a facut cu ochiul reteta de pe Discover Korea,dar fiindca am vrut sa experimentez putin,nu i-am fiert,ci i-am taiat ca pe betigasele de chibrit,element specific bucatariei coreene.

Ingrediente:
2 cartofi mijlocii,taiati betigase
2 linguri sos de soia
1 lingurita usturoi tocat
1 lingurita seminte de susan
1/2 lingurita ulei de susan
1 ceapa verde,tocata

Cartofii se prajesc in tigaie.
Amestecam restul ingredientelor si dupa ce scoatem cartofii se amesteca cu sosul obtinut.

Oi saengchae – Salata de castraveti picanta

Daca nu aveti timp sa pregatiti din timp un kimchi, atunci aveti optiunea de a prepara o salata picanta,cu arome asemanatoare,dar fara fermentare,deci nu vor fi acrisoare ca si kimchi-ul.
Inspiratia a venit de Aici .

Ingrediente:
3 castraveti de gradina mijlocii
1 lingura de sare grunjoasa
1 lingura de gochugaru (fulgi de ardei iute)
1 lingurita zahar brun
1/2 lingurita ulei de susan
1 lingura de otet
1 catel de usturoi,pisat
1/2 lingurita de seminte de susan

Castravetii se taie rondele si presara peste sarea grunjoasa.Lasam deoparte o jumatate de ora,apoi clatim si scurgem bine.
Amestecam cu restul ingredientelor si servim.

Spanac picant

Tare mult as fi vrut sa folosesc aici spanac proaspat. Textura celui congelat,mai ales daca e si tocat,nu este potrivita si nu se compara cu cel proaspat.
Incercati reteta de pe Discover Korea.

Ingrediente:
100 gr de spanac
1 lingurita sos de soia
1/4 lingurita de zahar
1 usturoi pisat
1 lingurita seminte de susan
1/2 lingurita ulei de susan
1 lingurita de gochugaru (fulgi de ardei iute)

Pentru ca nu am folosit spanac proaspat,doar l-am scurs pe cel congelat bine de apa si l-am amestecat cu restul ingredientelor.

Salata de dovlecei picanta.

Ok,asta trebuia sa fie salata de ridiche picanta ,dar a trebuit sa ma dau batuta dupa ce am cautat in vreo 5 magazine plus piata,fara succes. Asa ca am inlocuit cu dovlecelul.

Ingrediente:
1 dovlecel mic,taiat betigase
1/2 lingurita de sare
1 lingura de gochugaru (fulgi de ardei iute)
1 lingurita zahar brun
1 lingura otet
1 ceapa verde,tocata marunt
1 catel de usturoi,pisat
1 cm de ghimbir ,ras
1/2 lingurita ulei de susan
1 lingurita seminte de susan

Punem betigasele de dovlecel intr-un bol.
Amestecam restul ingredientelor si punem peste dovlecel.
Mixam bine.

Comentează folosind contul de Facebook

4 comentarii la “Pranz coreean”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *