Prajitura Jerbo

prajitura jerbo

90 min

mediu

24 portii

Prajitura Jerbo este cunoscuta si drept prajitura Greta Garbo sau Zserbo, cum i se spune in ungureste. Este o prajitura cu foi umplute cu gem acrisor de caise si nuca, o combinatie irezistibila.
Foile nu se coc separat, ci se suprapun in tava cu umplutura, de aceea gradul de dificultate nu este ridicat.
Daca folositi doar untura la foi, acestea vor fi foarte fragede.
Reteta este dintr-o carte ungureasca.

Ingrediente Prajitura Jerbo

Pentru foi:
450 g faina
200 g untura sau margarina (sau un amestec)
50 g zahar
1 galbenus
20 g drojdie
100 ml smantana
varf de cutit de sare
Pentru umplutura:
300 g gem acrisor (de preferat de caise)
200 g nuca macinata
100 g zahar
Pentru glazura:
2 linguri de ulei
200 g ciocolata

Mod de preparare reteta Jerbo

Foile
Se amesteca drojdia cu zaharul, se adauga untura sau margarina, galbenusul de ou si smantana. Se adauga faina si sarea si se framanta un aluat, care se lasa deoparte un sfert de ora.
Se amesteca nucile cu zaharul.
Se imparte aluatul in 3 sau 4 bucati, depinde cat de mare e tava. Pentru o tava mai mare, impartiti in 3 bucati.
Asamblarea
Se intinde o foaie si se aseaza in tava tapetata cu ulei si faina sau cu hartie de copt. Punem jumatate din gem si presaram deasupra jumatate din nuca cu zahar.
Se intinde a doua foaie, care se pune peste si se adauga restul de gem si nuca.
Se intinde a treia foaie si se pune deasupra. Se lasa deoparte cam o jumatate de ora.
Preincalzim cuptorul si introducem tava la cuptor, unde se va lasa cam 45 de minute.
Se scoate si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
Pe baie de aburi, se topeste ciocolata si se amesteca cu cele doua linguri de ulei. Se toarna peste prajitura racita si se uniformizeaza cu un cutit. Puteti presara deasupra nuca de cocos.
Se lasa deoparte peste noapte si se feliaza.

Incercati si voi Prajitura Jerbo.

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *