Pogacele cu jumari

120 min

simplu

4 portii

In sfarsit mi-am luat si eu inima in dinti si particip la provocarea de la Electrolux, am urmarit cu drag cooking sessions-urile si cand a demarat concursul cu retete din Moldova ,deja am stiut ca voi participa si eu si am stiut si cu ce reteta o voi face. Am ales sa fac pogacele cu jumari, cred ca este o reteta cu origini secuiesti , eu o consider a se incadra in tema, deoarece aceste retete sunt specifice zonei in care locuiesc,cred ca nu putem da la o parte retetele sasesti si unguresti, sunt o parte foarte importanta a gastronomiei ardelenesti.
Am ales reteta aceasta de pogacele, fiindca am luat in considerare si timpul de preparare. De data aceasta am facut eu jumarile, data viitoare vreau sa le incerc cu o pasta de jumari din comert, mi se pare ca au si boia si condimente in compozitie.

Ingrediente reteta Pogacele cu jumari

350 gr faina,cernuta
130 ml lapte caldut
50 ml de ulei vegetal
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
1 cub de drojdie proaspata (25 gr)
1 galbenus de ou
200 gr jumari
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita chimen pisat
1 albus de la ou (ptr uns)
chimen pisat, sare,piper ptr deasupra

Mod de preparare reteta Pogacele cu jumari

In laptele caldut se adauga drojdia si zaharul.Se lasa deoparte 5 minute,apoi se adauga faina,uleiul ,sarea si galbenusul de ou si se framanta un aluat elastic. Se pune aluatul deoparte, intr-un loc ferit de curent (eu il pun in cuptorul cu microunde).
Intre timp facem pasta cu jumari,dam prin robot jumarile si le condimentam cu sare,piper si chimen.
Dupa ce aluatul s-a dublat ca volum.intindem pe o suprafata de lucru pe care am presarat faina o foaie de 1 cm. Se intinde o treime din pasta de jumari si se impatureste de doua ori. Intindem iar foaia si adaugam inca o treime si iar o impaturim. Mai repetam operatia inca o data.
Intindem o foaie de 1 cm si taiem pogacele cu o forma rotunda de fursecuri sau cu un pahar.
Punem pogacelele in tava si le lasam inca 15 minute sa creasca.
Ungem fiecare pogacea cu albus de ou batut si presaram sare,piper si chimen macinat.
Introducem tava in cuptorul preincalzit si le coacem cam 25 de minute sau pana cand se rumenesc deasupra.

Incercati si voi pogacele cu jumari.
Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

23 comentarii la “Pogacele cu jumari”

    1. Eu nici de asta nu sunt sigura ca va fi acceptata,dar in zona asta mai greu sa gasesti ceva pur romanesc. Mie mi-ar fi placut sa vad si ceva sasesc.

  1. Fetele care n-au mancat pogacele ,musai dar musai sa le incerce dupa reteta ta…sant super delicioase..asa le fac si eu , cu deosebirea ca le las „sa odihneasca„ 10 min. intre impachetari! si nu, sa nu faci decat cu jumeri facute in casa,…stiu ce spun ! Tin pumnii!Pup!

    1. Mi s-a parut cea mai usor de realizat si in cel mai scurt timp. O sa incerc cu odihnitul si o sa te ascult in legatura cu jumarile,banuiesc ca cele din comert se vor cam topi:D Pup,Lucia.

  2. Arata grozav pogacelele tale fac pe oricine vede ozele sa vrea sa framante si sa umple casa cu mirosul lor imbietor . Si da sunt bune rau !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *