lahmacun turcesc
Aluaturi sarate,  Pizza,  Turcia

Lahmacun turcesc – reteta traditionala, ingrediente si mod de preparare

Lahmacun turcesc. Reteta lahmacun. Cum se face lahmacun. Pizza turceasca. Lahmacun reteta originala. Aluat pentru lahmacun. Reteta turceasca cu carne. Mancare traditionala turceasca. Preparat turcesc cu carn. Retete turcesti populare. Masa in familie turceasca. Reteta de strada turceasca. Lahmacun de casa. Gust autentic turcesc. Retete cu carne tocata. Street food turcesc.

Lahmacunul turcesc, adesea numit si „pizza turceasca”, este una dintre cele mai apreciate retete din bucataria orientala. Subtire, crocant si plin de arome, acest preparat combina aluatul simplu cu o umplutura savuroasa de carne si legume, fiind perfect pentru un pranz rapid sau o cina in familie.
Ce este lahmacunul?

Lahmacunul este un preparat traditional din Turcia, format dintr-o foaie subtire de aluat peste care se intinde un amestec condimentat de carne tocata, rosii, ceapa, verdeata si condimente orientale. Se coace la cuptor la temperatura ridicata si se serveste cald, de obicei rulat si stropit cu suc de lamaie, alaturi de patrunjel sau salata.

lahmacun turcesc

Ce rol joaca lahmacunul in bucataria turceasca?

Lahmacunul este un simbol al bucatariei de strada din Turcia si un preparat foarte iubit de localnici. Este consumat atat in restaurante, cat si acasa, fiind considerat o masa rapida, gustoasa si accesibila. In multe zone ale Turciei, lahmacunul este nelipsit de la mesele de familie, in special la pranz sau cina. Se serveste adesea cu salata de ceapa rosie, patrunjel proaspat si suc de lamaie, si se ruleaza ca un wrap.

Datorita simplitatii si versatilitatii sale, lahmacunul a devenit un preparat reprezentativ nu doar in Turcia, ci si in multe bucatarii orientale si mediteraneene. Este un exemplu perfect de mancare traditionala care imbina gust, nutritie si traditie.

Ingredientele necesare pentru lahmacun turcesc

Faina – Baza aluatului. Este importanta pentru obtinerea unei foi subtiri si crocante, caracteristica acestui preparat.
Sarea – Intensifica gustul atat in aluat, cat si in umplutura. Chiar si o cantitate mica face diferenta in aroma finala.
Apa calduta – Activeaza glutenul din faina, ajutand la formarea unui aluat elastic si omogen.
Carnea tocata (vita, 80% slaba) – Elementul principal al umpluturii. Ofera consistenta si gust bogat, dar si proteine de calitate.
Ceapa – Adauga dulceata naturala si aroma puternica. Este esentiala pentru echilibrarea gustului carnii.
Patrunjelul verde – Ofera prospetime si un contrast placut.

Am incercat mai multe variante, cu fel si fel de aluaturi, acesta mi-a placut cel mai mult, fiind subtire si crocant.

Ingrediente lahmacun turcesc

Aluat:
375 gr faina, plus extra pentru intins
1 lingurita sare
300 ml apa calduta
Umplutura:
400 g carne tocata de vita (80% slaba)
2 cepe mari, tocate fin
un ardei gras
patrunjel, tocat fin
1 lingurita sare
piper negru
lamaie

Mod de preparare reteta lahmacun turcesc

Se pregatesc ingredientele pentru aluat.
Se amesteca faina si sarea intr-un bol mare.
Se toarna treptat apa peste amestec si se framanta cu mana pana cand aluatul se leaga bine. Ar trebui sa fie un aluat tare. E posibil sa trebuiasca sa iti uzi mana de cateva ori in timpul framantarii. Alternativ, poti folosi si un mixer cu bol.
Se presara putina faina pe blat si transfera aluatul pe el. Framanta timp de 5-7 minute, pana devine neted.
Se taie aluatul in bucati egale. Se ruleaza fiecare bucata in forma de bila si se aseaza pe o suprafata usor infainata. Se acopera cu un prosop curat si lasa-le sa se odihneasca pana pregatesti umplutura.
Intr-un bol mare, se amesteca toate ingredientele pentru umplutura.

Se preincalzeste cuptorul la 230°C. Se intinde fiecare bila de aluat pe un blat infainat, formand un cerc subtire. Se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt. Se pot coace doua bucati in acelasi timp.

Se intinde un strat subtire de umplutura peste aluat.

lahmacun turcesc

Se apasa usor peste amestec pentru a-l fixa pe aluat si a-l distribui uniform. Se coace timp de 7-8 minute.

Se repeta aceiasi pasi pentru restul bucatilor de aluat.

lahmacun turcesc

Se stoarce lamaie si se serveste cu mult patrunjel. Pofta buna!

De ce sa incerci aceasta reteta?

Reteta traditionala autentica
Perfecta pentru mesele in familie
Gust intens si echilibrat
Se poate congela si reincalzi
Versatila – poti adapta umplutura dupa gust

RECOMAND SI ACESTE RETETE DIN BUCATARIA TURCEASCA:

Paine turceasca Ramadan

Paine turceasca Ramadan

Pide turcesti cu pui

Pide turcesti cu pui

Salata turceasca de dovlecei cu iaurt, usturoi si nuci

Salata turceasca de dovlecei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.