Ciuperca de kefir

Acum ceva timp am citit pentru prima oara pe culinar.ro despre ciuperca de kefir.  Am citit despre efectele benefice si mi-am procurat si eu o ciuperca de kefir sau o conopida, cum am auzit ca i se mai zice.

Kefir sau chefirul este o bautura acidulata provenind din Caucaz .  Se formează din fermentaţia laptelui (eu folosesc de vacă ) provocată de granulele care formeaza asa zisa „ ciuperca Kefir”.

E cunoscuta drept ciuperca caucaziana sau ciuperca tibetana. Locuitorii din aceste zone au o longevitate mai mare decat alte natii.
Chefir are oarecum de o origine misterioasa, a fost folosita prima data de oameni din zone izolate.

Oamenii din Muntii Caucaz, cred ca Mohammed a dat conopidute kefir oamenilor şi i-a invatat cum sa le prepare.  Acestea au fost pazite si date din generatie in generatie, pana au fost descoperite de doctorii sovietici si aduse in Rusia, iar de acolo in restul lumii.

Acestea se gasesc in kefir: Vitamine : A, B1, B2, B6, B12, C, D; Niancin , Calciu , Zinc, Iod, Fluor si Fier.

Se presupune că următoarele boli pot fi vindecate: inflamari de stomac,  eczeme, boli de piele, insolaţie, noduri de arterie,tensiuni ridicate , dureri de fiere, rinita, probleme ale organelor de digestie, diaree, constipaţie.
Unii cred ca ar vindeca si cancerul, dar nu este dovedit stiintific.

Bautura de kefir are un efect antibiotic si stopeaza inflamarile.
Prelungeste viata încetinand procesul de îmbatranire.
Stimuleaza sistemul imun.
Vindeca maladii ale aparatului respirator; boli cardiovasculare şi alergii; inflamari a mucoasei intesinale; boli de ficat şi rinichi.
Este folosit si pentru a preveni racelile si a intari sistemul imunitar.
Se recomanda si celor care sunt la dieta.

Mod de preparare Kefir

Inainte de utilizare trebuie reţinut: Evitaţi atingerea ciupercilor de kefir cu metal. Acesta distruge ciupercile de kefir si proprietatile lor. Folositi ustensile din lemn, plastic sau sticla.

Incercati sa nu atingeti ciuperca de kefir cu mana, e ok sa vedeti ce textura are, dar nu o striviti.

Borcanul in care puneti ciuperca de kefir trebuie sa fie curat si se spala cu apa fierbinte.

Cum se face:
Folosesc cateva conopidute clatite cu apa rece, le pun intr-un borcan de 800 ml si adaug lapte rece pasteurizat. Cu un lapte mai gras se obtin rezultate mai bune.
Adaug un capac sau o folie de plastic peste borcan si il pun pe pervaz.
Se lasa cel putin 12 ore, de obicei de seara pana dimineata.
Schimb in fiecare zi si fac o noua cantitate. Cand schimb, folosesc o strecuratoare de plastic si clatesc conopidutele cu apa rece. Apa fierbinte le distruge.
Daca aveti grija de ciuperca de kefir, o puteti folosi la nesfarsit, deoarece aceasta se va inmulti in lapte. Dupa ce aveti o cantitate mai mare, puteti da si prietenilor vostri. Ciuperca kefir se da GRATIS mai departe.

Kefirul din magazine nu este acelasi cu cel facut de casa, fabricilor de lactate le-ar fi cam greu sa produca o cantitate mare.

Se poate folosi in multe retete in loc de lapte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentează folosind contul de Facebook

8 comentarii la “Ciuperca de kefir”

  1. Cum luam legatura??tare-tare mi-as dori,putina „conopiduta”?? Te-am „descoperit”,relativ, de putin timp !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *