Ghebe in otet
Conserve,  De post,  Legume,  Muraturi,  Retete romanesti,  Salate,  Vegetariene

Ghebe in otet reteta traditionala de ghebe marinate

Ghebe in otet. Reteta ghebe in otet. Cum se fac ghebele in otet. Ciuperci ghebe murate. Ghebe murate reteta. Conservare ghebe in otet. Ghebe pentru iarna. Retete cu ghebe.

O reteta traditionala romaneasca, ideala pentru iarna. Ciuperci fragede, culese din padure, conservate in saramura cu otet, condimente si foi de dafin. Perfecte ca aperitiv, garnitura sau ingredient in salate, ghebele in otet aduc un gust autentic si savuros la orice masa.

Ce sunt ghebele?

Ghebele (Armillaria mellea) sunt ciuperci de padure foarte apreciate in bucataria romaneasca. Cresc in ciorchini, in special la baza copacilor, toamna tarziu, dupa ploi. Se remarca prin palaria maronie, textura elastica si aroma intensa.

Ghebele sunt bogate in proteine vegetale, fibre si minerale, fiind un aliment satios si gustos. Pentru ca sunt sensibile si se altereaza repede, cel mai bine este sa fie pregatite imediat dupa cules sau cumparate proaspete din piata.

Una dintre cele mai populare metode de conservare este pregatirea  in otet, care pastreaza aroma lor specifica si le face ideale pentru aperitive si garnituri.

Cum se pregatesc ghebele

Curatare: se curata bine de pamant si frunze, apoi se spala in mai multe ape.

Fierbere: inainte de a fi gatite sau conservate, opinticile se fierb aproximativ o ora, pentru a elimina toxinele si pentru a deveni mai fragede.

Conservare: se pot pune in saramura, in baiț cu otet sau in diverse combinatii de legume, zacusca, pentru a fi pastrate peste iarna.

Ghebe in otet

De ce sa alegi ghebele marinate?

Aroma intensa si textura buna dupa marinare.
Poti conserva ghebele in borcane, pentru gusturi pe tot parcursul anului.
Se potrivesc cu multe preparate: branzeturi, carne rece, garnituri sau salate.
Prepararea este rapida si necesita doar ingrediente comune.

Ingrediente pentru ghebe in otet

  • 2 kg ghebe proaspete

  • 1 litru otet de 9%

  • 1 litru apa

  • 2 linguri sare grunjoasa

  • 1 lingura zahar

  • 4-5 foi de dafin

  • 1 lingura boabe de piper

  • 1 lingura boabe de mustar

  • 3-4 catei de usturoi (optional)


Mod de preparare reteta ghebe in otet

Se curata ghebele de pamant si impuritati, se aleg doar cele fragede si sanatoase. Cele foarte mari sau tari se taie bucati potrivite.

Se spala bine in mai multe ape reci, pana cand apa ramane curata.

Se fierb ghebele in apa cu sare timp de aproximativ 15 minute, apoi se scurg si se lasa la racit.

Se prepara saramura: intr-o oala se pun otetul, apa, sarea, zaharul, foile de dafin, piperul si boabele de mustar. Se lasa sa dea in clocot 5-6 minute.

Se asaza ghebele in borcane sterilizate, se adauga optional cate un catel de usturoi, apoi se toarna saramura fierbinte peste ele.

Ghebe in otet

Se inchid borcanele cu capace, se intorc cu gura in jos si se acopera cu o patura pana cand se racesc complet.

Ghebe in otet


Sfaturi utile

  • Ghebele foarte mari se taie pentru a se mura uniform.

  • Pentru un plus de aroma, se pot adauga felii subtiri de hrean sau frunze de telina.

  • Borcanele trebuie sterilizate inainte pentru o pastrare indelungata.

  • Se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecat, iar gustul devine mai bun dupa cateva saptamani.


Cum se consuma ghebele in otet

  • ca aperitiv, alaturi de branzeturi si mezeluri

  • ca garnitura langa fripturi sau mancaruri traditionale

  • in salate reci, pentru un gust acrisor si aromat

Cele mai frecvente intrebari

Ghebele pot fi marinate fara fierbere? Da, dar fierberea marinadei scade timpul de la marinat si ajuta la o conservare mai sigura. Daca optezi pentru marinare fara fierbere, asigura o igiena perfecta si foloseste borcane sterilizate.

Se pot folosi ghebe uscate? Ghebele uscate pot fi rehidratate, dar textura si aroma nu vor fi identice cu cele proaspete. Poti incerca, dar rezultatul poate fi diferit.

Pot fi folositi alt tip de otet? Da, poti folosi otet de mere sau otet de vin alb. Evita otetul balsamic daca nu iti place gustul intens.

Cat timp fermenteaza? Intreg procesul nu este o fermentare, ci o marinare. Gustul se imbunatateste in primele 24-48 de ore, dar poate fi pastrat si peste 2-3 saptamani in frigider.

RECOMAND SI ACESTE RETETE DE CONSERVE:

Muratura de gogonele cu ceapa

Salata de ardei iuti cu ceapa pentru iarna fara conservant

Salata de ardei iuti cu ceapa fara conservant

Salata de legume cu sos de mustar

Salata de legume cu sos de mustar

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.