Cozonac floare cu scortisoara

cozonac floare cu scortisoara colaj

150 min

mediu

8 portii

In ultima vreme am tot vazut Cozonac floare pe facebook si bineinteles ca urmatorul pas a fost sa il fac si eu. Desi pare complicat, nu este si va recomand sa il incercati si voi. Ar arata foarte bine pe masa de Craciun.
M-am inspirat de la Laura pentru ca reteta ei avea instructiuni pas cu pas si au fost foarte usor de urmat. Tocmai de aceea am facut si eu

Ingrediente Cozonac floare cu scortisoara

500 g faina
80 g zahar
25 g drojdie
2 oua
100 g unt, la temperatura camerei
200 ml lapte caldut
Pentru umplutura:
2 linguri de scortisoara Kotanyi
1 lingurita cardamon Kotanyi
1/2 lingurita nucsoara Kotanyi
4 linguri de zahar
Pentru deasupra: un galbenus de ou

Mod de preparare reteta Cozonac floare cu scortisoara

Mai intai pregatim maia. Intr-un bol, punem 50 ml de lapte caldut, drojdia si o lingurita de zahar si lasam deoparte 5 minute.
Intr-un bol adanc punem faina, adaugam drojdia, zaharul, ouale, untul, sarea si restul de lapte si framantam un aluat. E gata cand nu se mai lipeste de degete, mai puteti adauga faina daca nu e de ajuns.
Lasam deoparte aluatul pana se dubleaza ca marime. De obicei, il pun acoperit cu un prosop umed, in interiorul cuptorului cu microunde. Este ferit de curent si creste frumos.

Preincalzim cuptorul si amestecam zaharul cu scortisoara, cardamonul si nucsoara.
Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in cinci bucati, patru mai mari si una mai mica.
Bucata mica va fi pentru mijlocul cozonacului. O intindem intr-o forma dreptunghiulara, presaram cu zahar pe toata suprafata, rulam de-a lungul, apoi rasucim.
Pe tava in care vom coace cozonacul, punem foaie de copt.
Din cele patru bucati, intindem prima foaie, o ridicam cu ajutorul sucitorului (o rulam) si o punem in tava. Presaram cu zahar.
Continuam la fel cu restul foilor, dar pe ultima nu vom aplica zahar.
Cu un cutit ascutit, taiem in 8 bucati egale, apoi fiecare bucata in parte, va fi crestat la mijloc. Prin aceasta crestatura, se va trage varful fiecarei bucati, iar capetele de sus se vor uni si se vor trage putin in sus. Sa strangeti bine cand le uniti, ca sa nu se dezlipeasca.

Continuam pana sunt gata toate bucatile si punem bucata rasucita in mijloc. Apasam putin cu palma.
Batem galbenusul cu 2 linguri de apa si aplicam cu o pensula pe toata suprafata cozonacului.
Bagam tava la cuptor si tinem primele zece minute la un foc mai mare, apoi la o temperatura mai mica. Urmariti ca sa nu se arda pe fund.
Cand s-a rumenit si e copt si pe dinauntru (facem testul cu scobitoarea) scoatem tava si lasam sa se raceasca.

Incercati si voi Cozonac floare cu scortisoara

Comentează folosind contul de Facebook

Un comentariu la “Cozonac floare cu scortisoara”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *