Chiftelute coreene cu kimchi

korean-meatballs3

Ce-mi place mie la bucataria altor tari este ca putem crea putin fusion cu bucataria noastra. Desi kimchi cu varza se prepara in bucataria coreana,cea cu varza chinezeasca este mai obisnuita si eu,ca tot ardeleanul,prefer o varza adevarata uneia cu foile mai subtiri.

Nu pot sa spun daca este sau nu o reteta traditionala coreana,dar ingredientele folosite in mod sigur o asociaza cu aceasta bucatarie.  Ghimbirul,usturoiul si ceapa verde sunt nelipsite din retetele acestei tari.

Inainte de incepe cu reteta va spun ca este o reteta de durata,kimchiul trebuie sa stea cam 1-2 saptamani in frigider. Daca doriti ceva mai rapid,puteti face chiftelutele si fara kimchi,despre care v-am mai povestit eu in alte postari. Chiar si fara acest ingredient,tot va fi o reteta coreana,eu am vrut doar sa-i dau un extra kick,mai ales ca am avut kimchi in frigider.

Reteta participanta la editia aniversara Dulce Romanie

Ingrediente pentru kimchi de varza (Yangbaechu kimchi):
o varza mijlocie,taiata in bucati de 2 cm
3 linguri de sare grunjoasa
3 cepe verzi,taiate
4 linguri de gochugaru (fulgi de ardei iute korean)
3 catei de usturoi,pisati
1 cm de ghimbir proaspat,dat pe razatoare

Bucatile de varza se pun intr-un bol si se amesteca impreuna cu sarea grunjoasa. Se lasa cel putin doua ore,dar cel mai bine,peste noapte. Astfel,varza se va inmuia.
Clatim varza de sare si o lasam sa se scurga de apa.
Amestecam restul ingredientelor cu o jumatate de pahar de apa,apoi adaugam bucatilor de varza. Se amesteca bine cu mainile.
Punem kimchiul intr-un recipient care se inchide ermetic si lasam la temperatura camerei 1-2 zile pentru o intrebuintare mai rapida sau 1-2 saptamani la frigider, se va acri putin si va putea fi folosita in multe feluri de mancare,nu doar ca muratura.

Acum sa trecem la chiftelute.

Ingrediente pentru chiftelute:
250 gr de carne tocata de porc macra
200 gr de foi de varza
2 cepe verzi
1/4 – 1/2 lingurita de ghimbir pudra (sau dupa gust)
1 catel de usturoi
kimchi de varza ,dupa gust

Ceapa verde si usturoiul se taie marunt,iar foile de varza se vor taia cat mai subtire. Kimchiul se poate folosi ca atare daca este moale,daca nu se mai poate marunti putin.
Se amesteca toate ingredientele pana se formeaza o compozitie omogena. Se formeaza bilute si se pun intr-o tava in care am adaugat putin ulei.
Chiftelutele se coc la cuptor,schimband din cand in cand pozitia ,ca sa se rumeneasca pe toate partile. Se scot afara cand s-au rumenit bine.

Ingrediente pentru sos:
100 ml apa
2 lingurite de amidon
ghimbir pudra dupa gust
usturoi granulat dupa gust
2 linguri de sos de soia light
1 lingurita gochujaru ( pasta de ardei iute korean)

In tava in care am prajit chiftelutele adaugam apa,gochujaru si sosul de soia. Amestecam amidonul cu putina apa,avem grija sa nu ramana cocoloase,iar cand apa din tava incepe sa fiarba adaugam amidonul.
Amestecam continuu,cand incepe sa fiarba se va ingrosa si condimentam cu ghimbir si usturoi. Daca sosul iese prea gros mai adaugam putina apa.

Servim cu chiftelutele cu orez alb simplu,punem deasupra lor sos si pe langa adaugam niste kimchi. Ornam cu rondele de ceapa verde.

Comentează folosind contul de Facebook

17 comentarii la “Chiftelute coreene cu kimchi”

  1. Chiar super mancarea asta. Imi plac mult aromele folosite. Si fiind cu varza si carne nu pot sa zic decat ca e pe gustul meu…iar faptul ca are si mult usuroi si ghimbir, e perfect 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *