Casuta din turta dulce

casuta din turta dulce1

120 min

complicat

1 portii

Prima mea Casuta din turta dulce, desi a durat pana am facut-o si a fost o treaba migaloasa, a fost reteta la care am lucrat cu cel mai mare drag. Bucuria copiilor cand au vazut-o este de nedescris.
Aveti nevoie de aluat de turta dulce, glazura regala si bombonele pentru decor. Cautati pe google “gingerbread house template” ca sa gasiti marimile pentru casuta. Va dau aici un exemplu cum arata, puteti sa va faceti propriul sablon sau puteti sa coaceti o foaie mare si apoi sa taiati partile casutei.
Lasati copiii sa va ajute la decorarea casutei, aceste momente vor fi memorabile pentru ei si peste ani vor posvesti cu drag cum au impodobit ei casuta din turta dulce.

Ingrediente Casuta din turta dulce

400 gr faina
50 gr unt,la temperatura camerei
2 oua
100 ml miere
175 g zahar
1 lingurita de ghimbir ,proaspat ras
1/2 lingurita de ghimbir pudra Kotanyi
1/4 lingurita nucsoara Kotanyi
1 lingurita scortisoara Kotanyi
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/4 lingurita sare

Ingrediente Glazura regala

2 albusuri,la temperatura camerei – ouale erau de marime mijlocie
330 grame de zahar pudra din comert (s-ar putea ca am mai adaugat vreo 2 linguri in plus)
2 lingurite de suc de lamaie sau lime (am folosit lime)

Mod de preparare Casuta din turta dulce

Intr-un bol se amesteca ingredientele uscate (faina,bicarbonatul de sodiu,sarea si condimentele).
In alt bol se amesteca untul cu zaharul,apoi se adauga mierea si mai apoi ouale.
Se framanta un aluat de consistenta plastelinei si se da la frigider o ora.
Se scoate din frigider si se intinde o foaie,pe masa de lucru se presara niste faina mai intai.
Se taie dupa formele de casuta si se coc in cuptorul preincalzit 8-10 minute, depinde cat de groasa a fost foaia. Se lasa sa se raceasca.
Am avut aluat pentru 6 bucati la casuta plus usa.

Cum se face Glazura regala

Este foarte important ca albusurile si sucul de lamaie sa fie la temperatura camerei si vasul in care bateti albusurile sa fie foarte curate, fara urma de ulei, altfel nu se va intari glazura.
Incepeti sa bateti albusurile si cand fac spuma adaugati putin cate putin zaharul pudra si continuati sa mixati la viteza mica. Cand ati obtinut consistenta dorita acoperiti vasul cu folie de plastic,altfel se va usca glazura. Nu bagati la frigider,se va inmuia.
Adaugati mai mult zahar daca doriti o glazura mai groasa.

Cum se face Casuta din turta dulce

Acum trecem la asamblat. O sa se mai darame peretii ,dar sa nu va dati batuti. Glazura se va intari,asta ca sa nu va faceti probleme – respectati pasii de la reteta,daca puneti straturi mai groase uscatul dureaza mai mult. Folositi pahare ca sa sprijiniti peretii pana se usuca.
La acoperis,folositi jumatati de cuburi de zahar si lipiti-le alternativ pentru o stabilitate mai mare.
Decorati acoperisul inainte de a-l adauga la casuta,va fi mult mai usor.
Lipiti intai peretii,dupa ce s-au intarit adaugati si acoperisul si apoi decorati cu bombonele, nuci, migdale , prajiturele sau cu orice doriti si aveti la dispozitie.
Glazura poate fi colorata,puneti cativa stropi de colorant alimentar in glazura si amestecati. Am folosit un posh pentru a aplica glazura.

Sarbatoriti Craciunul cu Casuta din turta dulce

Comentează folosind contul de Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *