Castraveti murati la soare

Castraveti-2Bmurati-2Bla-2Bsoare

15 + 3-4 zile la soare min

simplu

1 portii

Acum cativa ani descopeream pe un site strain aceasta reteta de Castraveti murati la soare, care se pot pastra si peste iarna. Asta m-a intrigat cel mai mult si s-a intamplat ca dupa ce i-am incercat,
i-am tot facut in fiecare vara.
Metoda aceasta difera de altele prin faptul ca se foloseste si otet si depozitati la frigider raman crocanti si peste iarna.
Daca vi se pare prea multa cantitatea de sare, folositi o lingurita cu varf la 250 ml apa. Eu am facut dupa reteta originala.
Din aceasta cantitate mi-au iesit un borcan de 3 l si inca unul de 1 l.

Ingredinte castraveti murati la soare:

2 kg castraveti
200 ml otet
100 g sare grunjoasa neiodata
4 catei de usturoi
crengi de marar
2,5 litri de apa

Mod de preparare castraveti murati la soare:

Se curata si se spala castravetii sub jet de apa rece. Se pune pe fundul borcanului un rand de crengi de marar si un catel de usturoi, pe care eu il crestez. Se umple borcanul cu castraveti, din cand in cand se mai adauga marar si usturoi.

Intr-o oala se amesteca apa cu sarea si otetul pana cand se dizolva sarea. Daca folositi apa calduta se va dizolva mai repede.

Se toarna apa cu sare peste castraveti, se acopera borcanul cu o farfurie si se pune la soare. Daca noaptea este rece, borcanul se tine inauntru. In fiecare zi se intoarce borcanul cu partea cealalta si se scutura putin.

Castravetii sunt gata in 3-4 zile. Se pun in borcane si se pastreaza la frigider. Se pot consuma deindata, dar tin si peste iarna.

A treia zi

Incercati si voi Castraveti murati la soare.

 

 

Comentează folosind contul de Facebook

12 comentarii la “Castraveti murati la soare”

  1. Minunati sunt !
    Daca iti plac oleaca mai picanti, poti sa pui in borcane si cateva fasii de hrean curatat si putin ardei iute intreg, draga Miti !

  2. Postez si aici ce am scris pe FB.

    Parerea mea (si nu vreau sa supar): reteta este incompleta. Pe langa ce a scris Dna. Sidonia, pt niste castraveti cu adevarat deosebiti, ar mai trebui: 1-2 morcovi (taiati felii), boabe de mustar si de piper, putin cimbru (si mai usor cu mararul, ca iese prea pregnant gustul). Saramura e clasica/ antica/ standard: 1 lingura sare neiodata/ 1 litru de apa – fiarta, se dizolva bine sarea, si adaugata calda, grabeste fermentatia. Nu in ultimul rand, otetul nu are ce cauta in reteta. Ori muram in otet, ori in saramura. Si da, tin pe iarna pusi in frigider (am „patit-o” ca am uitat de ei.

    1. Am facut dupa o reteta vazuta pe net, mi-a placut si de atunci o tot fac. Mi se pare ca otetul are rolul de a pastra castravetii crocanti, pastrati peste iarna ei nu se inmoaie. Din pacate, am reusit sa ii pastrez doar la frigider, in camara nu tin, probabil e prea cald. La pivnita inca nu m-am gandit sa ii pun.

  3. Poate pt ca ai luat-o de pe net strain, ei nu stiu sa faca muraturi decat cu otet :(.
    Reteta e gresita .
    1. datorita lipsei de condimente adecvate – morcovi , boabe de mustar si de piper, putin cimbru, crengute de visin,
    2. datorita titlului – asta nu e reteta de castraveti de vara, murati la soare – o incepatoare in bucatarie ar fi visat la cea originala si s-ar fi pomenit cu asta.
    Incearca reteta propusa de mine, cand au fermentat baga-i in frigider si ai sa uiti de gustul de otet.

    1. Daca tonul ar fi fost diferit, cu siguranta as fi incercat reteta ta 😛 Asa raman la a mea, chit ca are otet. Si eu stiu ce vorbesc.

    2. Monica aceasta reteta este pt moment ( sa-i mananci repede ) nu sunt pt pastrat de iarna. Scoate morcovul din reteta ta si adauga cateva frunze de telina. Si sa nu-mi spui ca tu pastrezi castraveti murati in frigider din luna Iulie pana cand vine frigul ? Daca DA , atunci te intreb ce frigider mare ai si daca merita acest efort.

      1. Acesti castraveti se pot face si in luna septembrie, cand inca mai este soare. Nu pun mult la frigider, doar continutul unui borcan mare. Merita, chiar daca nu am un frigider atat de mare si oricum ma multumesc daca tin pana la sarbatori.

  4. Si tatal meu face castraveti murati la soare, ies dementiali. Fara morcovi, fara boabe de mustar…ce-i drept si fara otet. Bai, dar ii ies niste castraveti de mori mancand. Iar eu sunt …ahtiata dupa muraturi, acreli. Asa ca retete sunt multe, asa cum si gusturi sunt multe. Nu poti sa spui ca o reteta nu e buna, doar daca spui ca framanti 500 gr de faina cu 500 ml de apa sau de ulei :))) Asa ca, eu am incredere in retetele testate!

    1. Eu i-am incercat cu otet pentru ca autoarea retetei ii lauda atat de mult si fusese incercata de multi cititori ai ei. Nici mama nu pune nimic altceva in afara de marar si usturoi si tot buni ies.
      Laura, nici eu nu stramb din nas la muraturi :)))) Mai stiu niste muraturi bune, dar nu reusesc sa dau de reteta lor.

  5. Buna eu nu pun otet la castraveti cei pun la soare si in 3 4 zile sant super buni dar trebuie intoarsa moarea asa facea mama mea si asa fac si eu
    Numai la
    cei ptr iarna pun otet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

X

Retete asemanatoare